Nieuwe plaag in Australië: dodelijke vogels

Australiërs die in het gebied wonen waar begin februari cycloon Yasi passeerde, hebben de raad gekregen om uit te kijken voor alweer een gevaarlijk natuurfenomeen: de kasuaris.

Deze reusachtige niet-vliegende vogels bezetten het gebied rond Mission Beach in het noorden van de kust van Queensland. Door de cycloon is de habitat van de kasuaris verstoord waardoor de dodelijke vogels gedwongen worden om in bewoond gebied op zoek te gaan naar voedsel.

De regering probeert de vogels weg te houden uit de bewoonde dorpen door voedsel af te zetten in hun natuurlijke omgeving. Ze raadt bewoners aan om de kasuarissen geen eten aan te bieden, dan worden ze immers nog agressiever en gevaarlijker.

Natuurbeschermer Bob Irwin zegt in de Daily Telegraph dat het tot 18 maanden kan duren vooraleer het regenwoud herstelt van de storm. Mogelijk kunnen er gedurende die periode een twintigtal kasuarissen omkomen van de honger. “De vogels verliezen hun voedselbronnen en hun habitat waardoor ze gedesoriënteerd geraken. Wie de vogels bedreigt in een dergelijk situatie, loopt een groot risico.” De grootste bedreiging is echter voor de vogels zelf,” zegt Irwin.

Na de cycloon Larry, die in 2006 dezelfde kust teisterde, kwam een derde van de populatie van de vogels om. Natuurbeschermers vrezen dat hetzelfde zou kunnen gebeuren als er nu geen voorzorgen worden genomen. De kasuarissen zijn een bedreigde diersoort, er leven slechts een duizendtal meer in het wild.

“Gevaarlijkste vogels ter wereld”
De kasuaris, die vergeleken kan worden met een emoe, kan tot 1,8 meter groot worden en een gewicht aannemen van meer dan 65 kilo. De verlegen vogels deinzen er niet voor terug om mensen of dieren aan te vallen als ze zich bedreigd voelen. Kasuarissen zijn gekend voor hun enorme klauwen, die 12 centimeter lang zijn, en hun sterke poten waarmee ze in de regenwouden van Noord-Australië kunnen overleven. In 2007 werden ze zelfs de gevaarlijkste vogels ter wereld genoemd door het Guinness Book of Records.

Momenteel is er weet van één dodelijk slachtoffer ten gevolge van een aanval van de vogelsoort. Philip McClean (16) probeerde in 1926 samen met zijn broer een kasuaris dood te slaan. De vogel was te sterk voor de twee jongens en ging in de verdediging door een van de broers met zijn klauwen aan te vallen. De jongen overleefde het gevecht niet, zijn broer wel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content