Miljoenenzaak rond eigendom liedje 'Happy birthday'

15/06/13 om 04:08 - Bijgewerkt om 04:08

In de VS is een discussie aan de gang over wie eigenaar is van het verjaardagsliedje 'Happy birthday to you'. Potentieel kunnen er tientallen miljoenen dollars van eigenaar veranderen.

Miljoenenzaak rond eigendom liedje 'Happy birthday'

© Thinkstock

Een Amerikaanse productiehuis sleept een dochtermaatschappij van de Warner Music Group voor de rechter nadat die 1500 dollar had aangerekend voor het gebruik van 'Happy Birthday' in een documentaire over de geschiedenis van het lied.

Volgens Good Morning to You Productions claimt Warner/Chappel Music de auteursrechten "fout en onwettelijk". Als de klacht overeind blijft in de rechtbank zou de muziekgigant gedwongen kunnen worden tientallen miljoenen dollars terug te betalen aan bedrijven die moesten betalen voor het gebruik van het lied.

In de gloria

Volgens de klacht werd het lied in 1893 gecomponeerd als het kinderliedje 'Good Morning to You'. De auteursrechten daarop verliepen al in 1921. Het copyright van Warner zou gebaseerd zijn op een piano-arrangement uit 1935 en moet dus ook tot dat arrangement beperkt blijven, luidt het.

Warner zou de rechten op de melodie in 1988 voor 25 miljoen dollar in handen gekregen hebben.

Wie zich ondertussen niet zo op zijn gemak voelt met het omstreden 'Happy birthday', kan natuurlijk altijd 'Lang zal ze leven in de gloria' zingen. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners