'Obama's en Clintons walgen van elkaar'

23/06/14 om 16:02 - Bijgewerkt om 16:02

Bron: Knack

Een nieuw controversieel boek onthult de vijandige relatie tussen Bill en Hillary Clinton enerzijds en Barack en Michelle Obama anderzijds.

'Obama's en Clintons walgen van elkaar'

Bill Clinton en Barack Obama © Reuters

Naar de buitenwereld toe vormen de Clintons en de Obama's het toonbeeld van eenheid, maar achter de schermen kunnen de twee machtigste koppels van de Amerikaanse Democratische partij elkaars bloed wel drinken, zo blijkt uit het boek 'Blood Feud' van politiek journalist Edward Klein die in 2012 ook al hoge ogen gooide met 'The Amateur: Barack Obama in the White House'.

'Ik haat die Obama meer dan eender welke man die ik ooit heb ontmoet, meer dan eender welke man die ooit heeft geleefd', zei Bill Clinton volgens Klein ooit tegen vrienden. Hij voegde er aan toe dat hij Obama nooit zou vergeven omdat die laatste hem tijdens de campagne van 2008, toen Barack Obama en Hillary Clinton streden voor de Democratische nominatie voor het presidentschap, van racisme beschuldigde.

'Hildebeest'

Maar het gevoel van walging is wederzijds. Zo zocht Obama regelmatig excuses om niet met Bill te moeten praten en roddelde Michelle in intieme kring gretig over de voormalige minister van Buitenlandse Zaken die ze 'Hildebeest' noemt, naar de wildebeest (gnoes) die in de Serengeti leven.

De vijandigheid tussen beide koppels bereikte een hoogtepunt tijdens de verkiezingen van 2012, toen Obama's medewerkers aandrongen op de steun van de voormalige president. Obama belde Clinton daarom op voor een golfpartijtje. Daar verklaarde Bill dat hij en Hillary zich aan het opmaken zijn voor het presidentschap van 2016. Obama antwoordde: 'Weet je, Michelle zou ook een fantastische presidentskandidate zijn', wat Clinton dan weer sprakeloos achterliet, aldus Klein in zijn boek.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 beloven alvast spannend te worden.

Onze partners