“Michel Daerden is een linkse Berlusconi”

De superpopulaire Michel Daerden is voor de PS zowel een zegen als een gesel. Zolang de federale minister van Pensioenen zich door gerechtelijke perikelen niet buitenspel zet, kan de partij moeilijk om hem heen.

De superpopulaire Michel Daerden is voor de PS zowel een zegen als een gesel. Maar zolang de federale minister van Pensioenen zich door gerechtelijke perikelen niet buitenspel zet, kan de partij moeilijk om hem heen. Een stuk van de Luikse PS-federatie zou de bladzijde Daerden echter het liefst zo snel mogelijk willen omslaan.

De PS zit in haar maag met de omstreden stemmenkampioen. ‘Om stemmen te halen wijkt hij steeds meer van zijn principes af, voor zover hij die nog had’, zegt een Luiks kopstuk.

Plastische chirurgen
‘Hij doet een beetje denken aan Silvio Berlusconi, maar dan een Berlusconi die van zichzelf beweert dat hij links is. Denk aan zijn omgang met geld, met vrouwen, de plastische chirurgen door wie hij zich onder handen laat nemen. Denk ook aan de manier waarop hij zichzelf aanspreekt met papa en steeds populistischer uit de hoek komt.’

De achterban vergeeft de zelfbenoemde ‘Gainsbourg van de politiek’ zijn uitspattingen, knijpt gewillig een oogje dicht voor berichten over belangenvermenging en is trots op Daerdens maatschappelijke succes.

Kameraad Porsche
Want ook al luidt zijn bijnaam kameraad Porsche en bezit hij een chique villa aan de Azurenkust, hij wordt vooral door de kleine man op handen gedragen. ‘Hij heeft bedragen verdiend die je niet voor mogelijk houdt, maar wint de verkiezingen dankzij degenen die zelf niets hebben. Probeer dat maar eens te begrijpen’, aldus een socialistische excellentie.

Niet zijn fortuin zelf is het probleem, wel de manier waarop hij dat heeft vergaard, schaamteloos zijn politieke invloed gebruikend om zijn zakelijke belangen te dienen. Daerden is daarbij nog niet echt tegen de lamp gelopen, maar dat kan nog komen.

Narrenstreken
‘Hij neemt risico’s en balanceert constant op de dunne lijn tussen wat wel en niet wettelijk is toegestaan’, zegt een gewezen PS-kopstuk. ‘Dan kan het ook ineens over en out zijn.’

Een stuk van de Luikse PS-federatie wil de bladzijde Daerden liefst zo snel mogelijk omslaan. Daerden mag dan veel kiezers bekoren, zijn narrenstreken brengen de federatie ook schade toe.

Een kopstuk in Luik vergelijkt Daerden met José Happart. ‘Happart was ook niet geliefd binnen de partij, maar daarbuiten des te meer. En net zoals Happart destijds beroept Daerden zich op zijn externe populariteit om de partij voor het blok te zetten.’

Michel Daerden kan in sommige opzichten ook worden beschouwd als de politieke erfgenaam van Fernand Detaille, die andere bekende Luikse bedrijfsrevisor. Detaille was de vertrouwensman en de financiële rechterhand van de vermoorde PS-peetvader André Cools.

Te duchten man
Net zoals Fernand Detaille destijds is Michel Daerden perfect op de hoogte van het financiële raderwerk van de socialistische machtsbasis in Luik en ver daarbuiten en dat maakt hem binnen de partij tot een te duchten man.

Allicht is dat de reden waarom PS-voorzitter Elio Di Rupo, die ook af en toe een beroep doet op Daerdens financiële expertise, hem tegelijk, aldus insiders, ‘wantrouwt als de pest’. Hopelijk voor Daerden eindigt zijn carrière niet zoals die van Fernand Detaille: in de gevangenis van Lantin.

(HRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content