Afghaanse vrouw vermoord voor het baren van dochter

31/01/12 om 11:58 - Bijgewerkt om 11:58

Een vrouw in het noorden van Afghanistan is gearresteerd voor het wurgen van haar schoondochter nadat die het leven had geschonken aan een derde dochter.

Afghaanse vrouw vermoord voor het baren van dochter

© Reuters

De echtgenoot van de vermoorde vrouw, lid van het regeringstrouwe volksleger, wordt eveneens verdacht van medeplichtigheid maar is op de vlucht geslagen.

Volgens een lokale politiewoordvoerder had de man zijn echtgenote al tijdens de zwangerschap bedreigd haar te doden indien ze nog een meisje op de wereld zou zetten. De baby werd drie maanden geleden geboren, aldus woordvoerder Sajed Sarwar Hussaini. Wanneer de moeder gedood werd, is niet bekend. De baby bleef ongedeerd.

De geboorte van een jongen is in Afganistan traditioneel een reden om te vieren. Meisjes worden over het algemeen gezien als een last. Sommige vrouwen in Afghanistan worden gemarteld als ze geen jongens baren. Het is slechts een van de vele misdaden die tegen vrouwen gepleegd worden in het land. Volgens de Verenigde Naties staan vrouwen in Afghanistan vaak bloot aan fysisch, psychisch en seksueel geweld.

Kritiek op de milities
De regering in Kaboel heeft met de hulp van de internationale troepen dorpsbewoners in afgelegen gebieden bewapend, om de radicaalislamitische taliban in de regio te bestrijden. Mensenrechtenorganisaties hebben echter kritiek op de milities omdat ze vaak van afpersing, verkrachting en moord op rivalen beschuldigd worden. Vooral vrouwen worden vaak het slachtoffer van de strijders.

In november gooiden militieleden zuur in de gezichten van drie meisjes en hun ouders, omdat een van de jonge vrouwen had geweigerd om met een militieleider te trouwen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners