'Trump heeft kunnen profiteren van de angst'

22/11/16 om 21:00 - Bijgewerkt op 30/03/18 om 10:12

Barack Obama is na acht jaar aan zijn laatste weken als president van de Verenigde Staten bezig. De collega's van Der Spiegel praten met hem over zijn nalatenschap, zijn bezorgdheid over de staat van de democratie, en zijn opvolger Donald Trump.

Meneer de president, door de overwinning van Donald Trump is gebleken hoe misnoegd de Amerikanen wel zijn, en hoe verdeeld de Amerikaanse samenleving is. Bent u ervan geschrokken hoe groot de woede is?

BARACK OBAMA: U moet dat niet overschatten. Amerika was al een hele tijd politiek diep verdeeld. Dat bleek uit de problemen die ik had met het Congres, dat door de Republikeinen wordt gedomineerd. Het ongewone aan deze verkiezingen was dat de waardering voor mijn beleid sinds mijn verkiezing op hetzelfde peil is gebleven en dat het relatief goed gaat met Amerikaanse economie. Maar tegelijk zie je in de VS een onderhuidse maatschappelijke verdeeldheid. Dat komt onder meer doordat de economische groei en de relance vooral in de steden merkbaar zijn, terwijl sommige landelijke gebieden, die vooral afhankelijk waren van de fabrieksindustrie, minder groeien of stagneren. De mensen daar hebben het gevoel dat hun kinderen het slechter zullen hebben dan zij.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners