Eindspel

Jelle De Beule

Jelle De Beule is televisiemaker. Vanaf deze week is hij weer te zien in De ideale wereld op Canvas. Maar hoe is hij als mens? Om deze twintig vragen te beantwoorden, had De Beule 15 minuten en 12 seconden nodig.

Welk nieuws heeft u recent bang of boos gemaakt?

De discussie over de boerkini irriteert me. Met argumenten als ‘de onderdrukking van de vrouw’ leggen rechtse partijen daar een democratisch vernislaagje over, maar ze willen vooral aan hun achterban duidelijk maken dat ze harde maatregelen tegen de islam durven te nemen. Het vervreemdt moslims alleen maar van ons.

Waarover zullen we ons over vijftig jaar schamen?

De vluchtelingencrisis. Iedereen kijkt nog altijd weg. In het beste geval zorgen we voor minimale opvang, in het slechtste geval noemen we mensen die oorlogsgebied zijn ontvlucht profiteurs.

Hebt u een concreet idee of voorstel om de wereld te verbeteren?

Iedereen zou een ‘miseriestage’ van drie weken moeten lopen, zoals in Terug naar eigen land op Vier (waarin zes BV’s de vluchtelingenroute naar Europa bewandelden, nvdr.). Dan denken mensen misschien twee keer na voor ze vanuit hun zetel, met een zak chips op schoot, naar de televisie beginnen te roepen.

Bidt u weleens? Tot wie?

Ik ben een overtuigd atheïst. Ik spreek alleen mezelf af en toe motiverend toe.

Wat is uw grootste prestatie?

Dat ik een algemeen gevoel van tevredenheid heb kunnen behouden.

Wat is uw grootste mislukking?

Ik ben jaloers op mensen die goed muziek spelen. Ik heb zelf eens een drumstel gekocht, maar dat is op zolder beland.

Hebt u al eens overwogen te emigreren? Wanneer? Waarnaartoe?

Nee. Ik zou alleen vertrekken als mijn familie in gevaar komt of ik de wapens moet opnemen tegen een vijand.

Aan welk voorwerp bent u het meest gehecht?

Ik heb een ijzeren archiefkast waarin ik mijn harde schijven met foto’s, mijn tekeningen, mijn schriftjes met ideeën en zo stockeer. Als het ooit brandt, probeer ik die kast naar buiten te slepen.

Hebt u ooit geldproblemen gehad?

Nee.

Wat is het ergste wat u over uzelf op sociale media hebt gelezen?

Ik probeer sociale media te vermijden. Zelfs als dertig mensen mijn werk briljant noemen en er is er maar één die het zozo vindt, loop ik daar een hele dag mee rond als met zeurende tandpijn.

Praat u weleens tegen uw huisdier?

Ik heb alleen drie goudvissen die niet erg communicatief zijn.

Hebt u ooit iets gedaan wat uw kinderen niet mogen doen?

Ik heb me weleens aan licht vandalisme bezondigd. Dat ging dan over eieren tegen een gevel gooien. Twee minuten leek me dat geestig, maar ik zou niet willen dat mijn kinderen dat voorbeeld zouden volgen.

Welk kunstwerk – boek, film, muziek, schilderij… – heeft u het meest geraakt of gevormd?

The Lion King. Ik heb die film op mijn veertiende gezien. Toen ik zo’n leeuw met zijn hoofd zag knikken, dacht ik: dat wil ik ook kunnen tekenen. En zo ben ik animatie gaan studeren, heb ik Jonas Geirnaert leren kennen en is mijn carrière begonnen.

Over welk onderwerp zou u graag meer willen weten?

Archeologie. Ik heb er een standaardwerk over gekocht en heb me een metaaldetector aangeschaft. Meestal vind ik daar schroeven mee, maar de voorbije vakantie toch ook al munten uit de negentiende eeuw.

Zou u ooit overwegen een vluchteling in huis te nemen? In welke omstandigheden?

Als hij goed kan koken en een rijbewijs heeft, zodat hij boodschappen kan doen. (lacht) Nee, ik vind dat de verkeerde vraag. Er moeten andere voorzieningen zijn om die mensen te helpen.

Wat vindt u het moeilijkste aan de liefde?

Af en toe moet je toch compromissen sluiten. Dat begint al met het delen van de lakens: ik zou mij daar liefst elke dag mummiegewijs inwikkelen.

Wat is de schuld van de media?

Politici worden verplicht hun antwoorden te geven in dwaze quotes van vijf seconden. Daardoor wordt het debat alleen maar dommer.

Hoelang is het geleden dat u uw ouders hebt gezien?

Eén dag.

Doet u iets bijzonders voor uw gezondheid?

Ik probeer tijdens de week geen alcohol te drinken.

Wat hebt u geleerd in het leven?

Je moet de tweede beste proberen te zijn. Er is altijd iemand die beter is, iemand aan wie je jezelf kunt optrekken. Maar na hem of haar moet jij de eerste zijn.

‘Geen kunstwerk heeft me zo gevormd als The Lion King.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content