Eind september maakt de Vlaamse regering bekend hoe stevig de buikriem moet worden aangehaald. De cultuursector is extra kwetsbaar.

Veel lekt er niet uit over de begrotingsbesprekingen binnen de Vlaamse regering. Het is dus nog volledig onduidelijk of de 10 procent besparingen die zijn aangekondigd in het regeerakkoord lineair zullen worden doorgevoerd en dat bijgevolg iedereen evenveel zal moeten inleveren. Als dat zo is, dan dreigt de cultuursector voor het eerst in tien jaar erg zwaar getroffen te worden. Bij de besparingen wordt er immers naar gestreefd om zo weinig mogelijk te snoeien in lonen van personeelsleden. Voor de welzijnssector en het onderwijs (de twee belangrijkste Vlaamse beleidsdomeinen) is dat goed nieuws: het gros van de middelen gaat daar nu eenmaal naar salarissen van leraars, verplegers et cetera. In de cultuursector is dat ook zo, maar valt dat niet zo op. Daar worden de subsidies in enveloppen uitgekeerd, en is het aan de instellingen (theaters, kunstencentra, festivals…) om te beslissen hoeveel personeel ze daarmee aanwerven. Die enveloppen liggen nu in het vizier van de ambtenarij en de cabinetards die de rekening moeten doen kloppen. Er circuleert zelfs een scenario waarbij de laatste schijf subsidies van 2009 niet of maar heel gedeeltelijk zou worden uitbetaald. Als dat gebeurt, zullen heel wat organisaties tot ontslagen moeten overgaan. Sommige van die organisaties draaien op een handvol werknemers, zodat die besparing meteen ook hun doodsteek zou betekenen. De besparing van gemiddeld 10 procent zou ook nadien niet zomaar kunnen worden gerecupereerd. In 2010 wordt bij de begrotingsbesprekingen vertrokken van het bdrag van 2009, met de afhouding die op til is, dus. Een ander scenario is het schrappen van de projectsubsidies. Dat betekent dat alle nieuwe initiatieven in de koelkast verdwijnen.

De vraag is nu of de soep zo heet zal worden gegeten. Het lijkt weinig waarschijnlijk dat sectoren die nu al stiefmoederlijk behandeld worden even diep in de portemonnee zullen moeten tasten als sectoren die in het verleden rianter bedeeld werden. Om het in sporttermen te zeggen: het zou unfair zijn om de enige honkbalploeg van het land te doen bloeden terwijl er duizenden voetbalploegen bestaan. Het pluralisme van het landschap moet overeind blijven.

Ook de VRT zal niet aan de besparingswoede ontsnappen. Er circuleert een bedrag van 20 miljoen euro. Die besparing maakt de omstreden beheersovereenkomst nog lastiger om te dragen. De VRT klaagt nu al dat hij te weinig geld heeft om die overeenkomst met de overheid na te komen. De heronderhandeling zou er dus wel eens sneller kunnen zijn dan gepland.

En wie zal dan voor de VRT de onderhandelingen leiden? Huidig voorzitter Guy Peeters (SP.A) zou plaats ruimen voor een CD&V’er (Marc Justaert?), maar nu lijkt ook de N-VA te azen op dit mandaat. Dat zou dan wel het einde betekenen van Dirk Wauters, die een N-VA-etiket wordt toegedicht. De positie van Wauters is al langer omstreden. Gelukkig voor hem krijgt hij steun uit onverwachte hoek: zijn concurrent (en familielid) Christian Van Thillo zou zijn gewillige en minzame concullega graag in de Reyerslaan zien blijven. Na de pitbull Tony Mary is hij een hele verademing, omdat hij de commerciële omroepen weinig in de weg legt.

door Karl van den Broeck

Er circuleert een scenario waarbij de laatste schijf subsidies van 2009 niet of maar heel gedeeltelijk zou worden uitbetaald.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content