Koen Meulenaere
Koen Meulenaere
Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack
Opinie

16/08/10 om 16:30 - Bijgewerkt om 16:30

Kookprogramma's

Er bestaat geen grotere plaag, niet op de buis en niet erbuiten.

Zo ooit een Bond tegen Kookprogramma's op Televisie wordt opgericht, geeft uw dienaar zich op als steunend lid. Dat zijn wij al bij de Bond tegen Vlaamse Politieseries op Televisie, én bij de Vereniging tegen Herhalingen van Vlaamse Politieseries op Televisie, maar als het is om die culinaire terreur een halt toe te roepen, kan er nog wel een steunend lidmaatschap bij.

Er bestaat geen grotere plaag, niet op de buis en niet erbuiten. De zeven van Egypte? Een licht ongemak in vergelijking met de traiteurellende die van 's morgens tot 's avonds wordt uitgezonden. En dit letterlijk op álle zenders, tot en met onze eigen Kanaal Z. ('Koken met Rik', zeer aparte streekgerechten, niet eten indien geen maag van beton.)

Een bijkomend nadeel is dat keukenrecepten tijdloos zijn en dat je die programma's dus eindeloos kunt herhalen. Wat ze dan ook doen, de hele dag door, waar er ook maar een gat in de programmering zit. Erg zijn formats waarin BV's proberen iets gaar of klaar te stomen. Erger zijn formats waarin dit wordt gedaan door OV's, Onbekende Vlamingen, die sneller dan goed voor hen is BV's worden. En het allerergst is wanneer een of andere topkok zijn gangen mag gaan.

Tirannen, dictators, bullebakken, despoten, zelfingenomen kwasten... Dat zijn, zo blijkt toch op televisie, al die chefs van sterrenrestaurants. Nooit zag men zoveel arrogantie en zoveel gebrek aan elementaire beleefdheid als bij het optreden van Peter Goossens en Sergio Herman. Ja, Gordon Ramsay, maar bij hem gaat het om een gimmick en Engeland kent nu eenmaal een ander opvoedingssysteem dan het vasteland, men leze hiervoor Charles Dickens. Maar de Vlaamse keukenmeesters overtreffen alles wat al aan fascisten de revue van de geschiedenis is gepasseerd. En hun verwerpelijke attitudes worden met enthousiasme overgenomen door hun leerlingen, de Claudio's van deze wereld.

Waar is de tijd van goedmoedige en welopgevoede televisiekoks als John Bultinck en Herwig Van Hove. Herwig liet zich onlangs interviewen door Dag Allemaal. Hij bereidt een boek voor over fysicochemie in de keuken. 'Dát wordt pas een interessant kookboek!' zoals hijzelf bescheiden opmerkt. Het zal een antwoord geven over waaróm in pan en pot gebeurt wát in pan en pot gebeurt. Dat leren ze niet op de koksschool. Herwig: 'Koksopleidingen zijn enkel gericht op het doen, niet op het nadenken. Waarom moeten we het zo doen, meneer? Omdat het zo is! Een andere uitleg kan zo'n leraar niet geven, want hij weet zelf niet hoe het in elkaar zit.'

Wat vindt Herwig van topchefs op de buis? 'Ik word mottig van de onzin die ik chef-koks op tv hoor uitkramen. Neem Peter Goossens, je ziet toch zelf hoe mediageil die man is. Dat Peter Goossens verdomme eens in zijn keuken blijft, wat heeft hij op televisie verloren?Hij maakt zijn eigen naam kapot. Hoe vaak is hij nog in zijn eigen zaak? Het is allemaal ijdeltuiterij. Wout Bru kan Brad Pit en Angelina Jolie onder zijn klanten rekenen. Daar zou ik nu niet bepaald mee opscheppen als ik Wout was. Is Brad Pit soms een gastronoom? Brad Pit in je zaak: kun je je nóg slechtere reclame voorstellen?'

Eens de Bond gesticht, wordt Herwig erelid.

Koen Meulenaere

Onze partners