Iraakse soennieten willen samenwerken met nieuwe premier

16/08/14 om 00:10 - Bijgewerkt om 04:10

Sinds premier Maliki zijn aftreden aangekondigd heeft, is de politieke situatie in Irak snel aan het veranderen. Leiders van soennitische stammen zijn bereid samen te werken met de nieuwe premier en samen IS te bestrijden. Ze stellen wel hun eisen.

Iraakse soennieten willen samenwerken met nieuwe premier

Ali Hatem Suleiman, leider van de Dulaimi-stam. © Reuters

De prominente stamleider Ali Hatem Suleiman verklaarde volgens het Koerdische nieuwsagentschap Rudaw tijdens een persconferentie dat hij, en met hem nog enkele leiders van de soennitische gemeenschap, onder bepaalde voorwaarden de nieuwe regeringsleider Haidar al-Abadi kan ondersteunen. De leiders hebben een gezamenlijk communiqué opgesteld en verspreid.

Daarin eisen ze meer rechten voor soennieten en een zekere vorm van zelfbestuur in gebieden met soennitische meerderheid. Ook willen ze dat de aftredende Maliki voor zijn "misdaden" voor de rechter verschijnt.

De radicale soennitische terreurorganisatie IS werd de voorbije maanden ondersteund door verschillende soennitische stammen, die zich verzetten tegen het regering van de sjiitische premier Maliki. De soennieten vonden dat ze gediscrimineerd werden door het regime in Bagdad. Protesten tegen zijn bewind werden vaak op bloedige wijze neergeslagen.

Maar de liefde tussen de stammen en IS is aan het bekoelen. Volgens het Franse persbureau AFP leveren verschillende stammen in de westelijke provincie al-Anbar al strijd tegen de terroristische organisatie. IS controleert grote delen van die provincie.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners