Opinie

29/05/10 om 03:33 - Bijgewerkt om 03:33

Global contemporary, Artists for Artists

Het is de bedoeling om in deze moeilijke crisisjaren de werking van de Akademie veilig te stellen.

De rijksakademie in Amsterdam is en blijft één van de meest gerenommeerde post-akademies ter wereld waar talentvolle kunstenaars als "resident artist" de kans krijgen twee jaar in Amsterdam te werken.

De ambitieuze maar bescheiden directeur Janwillem Schrofer gaat vanaf 1 juni op pensioen na niet minder dan 28 jaar de Rijksakademie te hebben geleid tot een wereldvermaard instituut dat als voorbeeld staat voor vele andere postgraduaten zoals het Hisk in Gent.

Janwillem Schrofer neemt in schoonheid afscheid met de lancering van de Artists' Endowment Fund - een fonds dat een edel initiatief is van de kunstenaars verbonden aan de akademie met voortrekkers Matt Mullican en Jean-Marc Bustamante.

Het is de bedoeling om in deze moeilijke crisisjaren de werking van de Akademie veilig te stellen door nu een grote veiling te organiseren gedoneerd met werken van kunstenaars die ooit zelf resident waren of of docent/adviseur aan de school.

Met de veiling wordt geprobeerd 3.000.000 euro te werven en met de intresten deels de kosten te dekken van de 50 werkbeurzen.

Ook voor ons land was/is de Rijksakademie van groot belang. Kunstenaars zoals Manon de Boer, Hans Op de Beeck, David Claerbout of Robert Suermondt genoten van een belangrijk werkverblijf en andere Belgische kunstenaars waren of zijn verbonden als docent/adviseur zoals Jan Fabre, Michel François, Narcisse Tordoir, Marie-José Burki, Luc Tuymans en Anne-Mie van Kerckhoven.

Al deze kunstenaars stonden een werk af net zoals andere bekenden zoals Dan Graham,Richard Deacon, Marlene Dumas en Dennis Adams.

De veiling gaat door op 1 juni om 19u.00 bij Sotheby's, De Boelelaan 30 in Amsterdam waar een preview van alle werken wordt georganiseerd van 28 tot 31 mei van 10u.00 tot 17u.00

Alle inlichtingen: www.sothebys.com


luk lambrecht

Onze partners