Tom Vandyck
Tom Vandyck
Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be
Opinie

31/05/13 om 06:41 - Bijgewerkt om 06:41

Gifbrieven voor Obama en Bloomberg: Terreur op zijn Amerikaans

Na Boston zou je vergeten dat er in de VS nog een andere terreurdreiging bestaat. President Obama en burgemeester Michael Bloomberg van New York kregen gifbrieven van een vuurwapenfanaat.

Gifbrieven voor Obama en Bloomberg: Terreur op zijn Amerikaans

© Reuters

"Jullie zullen mij en mijn familie moeten doden voor je mijn wapens in handen krijgt", staat in de brief aan Michael Bloomberg kreeg (Obama kreeg naar verluidt dezelfde). "Wie naar mijn huis komt, schiet ik in zijn gezicht. Wapendracht is mijn grondwettelijk, door God gegeven recht en ik zal dat recht uitoefenen tot de dag dat ik sterf. Wat in deze brief zit, is niets in vergelijking wat ik nog voor u gepland heb."

Een gek die gifbrieven stuurt, je kan het weglachen, maar het blijft natuurlijk wel een moordpoging op de president van de Verenigde Staten en de burgemeester van New York. Dat is geen klein bier.

In de brief aan Bloomberg zat daadwerkelijk ricine, is ondertussen bevestigd. Dat is een bijzonder krachtig gif dat gewonnen wordt uit de olie van de tropische wonderboom (Ricinus communis). Een dosis ter grootte van een paar korreltjes zout is dodelijk.

Voor iemand die redelijk overweg kan met reageerbuizen en petrischalen is het geen ondoenbare opgave om het gif te destilleren. Het is, zeg maar, de chemische versie van ze zelfgemaakt snelkookpanbom waarmee op 15 april de aanslag op de marathon van Boston gepleegd werd.

De taal van geflipt rechts

Onmiddellijk na de aanslag in Boston werd her en der geopperd dat de daders wel eens extreemrechtse, 'blanke' Amerikanen konden zijn. Dat bleek niet zo. De daders waren de broers Dzhokhar en Tamerlan Tsarnaev, geradicaliseerde moslims met roots in Tsjetsjenië. Dat betekent echter niet dat die andere Amerikaanse terreurdreiging nu plots weg is.

Van wie die brief aan Bloomberg afkomstig is, weten we vooralsnog niet. Hij draagt een poststempel uit Shreveport, Louisiana. Arrestaties zijn nog niet verricht. Maar hij is gesteld in de taal van geflipt Amerikaans rechts, dat gelooft dat de door en door gematigde president Obama de nieuwe Hitler is, vreest dat de politie aanstonds van deur tot deur zal gaan om brave christenmensen hun wapens en hun bijbels af te pakken en in fietspaden en spaarlampen de eerste tekenen ziet van de dictatuur van het proletariaat.

We lachen in Europa graag met dat soort pipo's, maar ze bestaan dus echt, ze ménen het en ze zijn gevaarlijk. Obama en Bloomberg maken natuurlijk niet hun eigen post open, maar hoeveel postbeambten hebben die brieven niet in handen gehad? Het zou je maar overkomen.

Doe-het-zelf-bom

Eerder deze maand berichtte Knack.be over Adam Kokesh, een ex-militair die op de 4th of July (de Amerikaanse nationale feestdag) een gewapende mars op Washington wilde houden. Enkele duizenden betogers zouden met geladen wapens over de Memorial Bridge Washington over de Potomac-rivier de hoofdstad binnenmarcheren, waar wapendracht verboden is. Ze zouden daarmee protesteren tegen de op dat moment al afgevoerde strengere wapenwet en de 'tirannie' van de regering-Obama.

De politie kondigde aan dat ze de betogers aan de andere kant van de brug zou opwachten. We houden niet van het cliché dat Amerikanen cowboys zijn, maar dat zou dus een scène zijn geworden die regelrecht uit een western komt. Je moet je maar eens voorstellen wat er zou gebeuren als er daar ook maar één iemand door het lint gaat en de trekker overhaalt.

Kokesh had nog net het verstand om zijn mars op Washington te af te blazen. Maar ondertussen roept hij alweer op tot een 'nieuwe Amerikaanse revolutie'. Ook die moet beginnen op 4 juli.

"Het Amerikaanse Revolutionaire Leger zal op alle deelstaatsparlementen marcheren om te eisen dat de gouverneurs van de vijftig staten onmiddellijk beginnen met de ordelijke ontmanteling van de federale overheid door secessie en het in beslag nemen van federale eigendommen", verklaart hij. "Als na deze vierde juli een heel jaar voorbij gaat en wordt toegestaan dat de misdaden van deze regering doorgaan, dan kan het dat we het punt gepasseerd zijn waarop een geweldloze revolutie onmogelijk wordt."

Dat is natuurlijk complete waanzin, maar het punt is: er zijn in dit land niet weinig mensen die in zulke praatjes geloven. Er hoeft er maar één door te slaan en je krijgt ongelukken. Het zijn heus niet alleen moslimfanatici die het recept voor een doe-het-zelf-bom van het internet kunnen plukken.

De grote Satan saboteren

Eerder deze week kondigde de Republikeinse Congresvrouw Michele Bachmann uit Minnesota aan dat ze zich volgend jaar niet meer opnieuw verkiesbaar stelt. Al ontkent ze dat zelf in alle toonaarden, dat vervroegde pensioen heeft wellicht veel te maken met het aan de gang zijnde onderzoek naar financiële malversaties tijdens haar mislukte presidentiële campagne in 2012.

Eerlijk gezegd: we zullen haar missen. Bachmann was zonder concurrentie het meest amusante lid van het Amerikaanse parlement. Zo riep ze de Amerikaanse bevolking onder andere op om de wapenen op te nemen tegen klimaatregels, claimde ze dat Obama jongeren naar socialistische heropvoedingskampen zou sturen en dat de volkstelling gebruikt zou worden om burgers in concentratiekampen te stoppen.

Je kan daarmee lachen, maar tegelijkertijd heeft Bachmann, de oprichtster van de Tea Party-fractie in het Huis van Afgevaardigden, er als geen ander toe bijgedragen dat het politieke discours ter rechterzijde in de VS zich steeds minder aantrekt van feiten. De feitencheckers van PolitiFact becijferden dat niet minder dan driekwart van haart uitspraken gelogen waren.

Dat doet er echter niet toe bij lui als Bachmann. Wat telt, is dat je de bevolking non-stop opruit met indianenverhalen en samenzweringstheorieën, kwestie van de grote Satan Obama zoveel mogelijk te saboteren. En zo raakt Washington dus steeds meer verziekt, is elk redelijk politieke compromis onmogelijk, gaan hele volksdelen daadwerkelijk geloven dat de tirannie voor de deur staat en krijg je lui die op hun eentje aan chemische oorlogsvoering gaan doen.

Mislukte terreuraanslag

Bachmann is een aanhangster van het christelijke dominionisme. Dat is een fundamentalistische strekking die de Bijbel als enige leidraad wil voor het Amerikaanse openbare bestuur.

De meest hardleerse aanhangers van het dominionisme zien een staatsbestel voor zich waar de Iraanse ayatollahs jaloers op zouden zijn, met steniging als straf voor homo's, overspelige echtelieden, abortusplegers en godslasteraars. De rekkelijken in de leer drijven het niet zo ver, maar dat ze van God het recht hebben gekregen om altijd en overal met een geladen vuurwapen rond te lopen, daar kan geen discussie over bestaan.

Over gradaties valt te discussiëren, maar feit is dat er in de Verenigde Staten van Amerika miljoenen christenen rondlopen met denkbeelden die niet thuishoren in een democratie. Als je die opjut totdat er een paar tot geweldpleging overgaan, is het verschil met de Tsarnaevs nog nauwelijks te zien. Eenmaal die lijn overschreden, doet het er niet meer toe of je een christelijke of een islamitische fanaticus bent.

Dat soort dingen wordt geminimaliseerd, want bebaarde moslimterroristen spreken nu eenmaal meer tot de verbeelding dan onopvallende lui met SUV's, basebalpetjes en buitenmaatse barbecuestellen die in hun voorstad stilletjes radicaliseren op hun dieet van Michele Bachmann, Fox News, talk radio en online-samenzweringstheorieën. Maar het gevaar is dus echt. Je doet er dan ook beter aan om de ricinebrieven van deze week te noemen wat ze zijn: een mislukte terreuraanslag.

Opnieuw Oklahoma

Niet voor niets verwees ook Obama in zijn toespraak van vorige week naar die binnenlandse terreurdreiging. Hij noemde daarbij de man die zich in 2010 in 9/11-stijl met een sportvliegtuig te pletter vloog op een kantoor van de fiscus in Texas. Er bestaat een groeiende waslijst van soortgelijke gevallen en de ricinebrieven passen daar naadloos in. Net als met de parallelle waslijst kleinere of mislukte islamitische aanslagen die voorafgingen aan Boston, staat het in de sterren geschreven dat het de volgende keer écht goed raak kan zijn.

Is dat overdreven? Bepaald niet. In 1995 kwamen in Oklahoma City 168 mensen om bij de bomaanslag van de extreemrechtse ex-militair Timothy McVeigh op het Alfred P. Murrah-regeringsgebouw. Als zoiets morgen opnieuw voorvalt, moet niemand komen klagen dat hij het niet had zien aankomen.

Onze partners