Zijn e-sigaretten schadelijk?

07/03/13 om 15:41 - Bijgewerkt om 15:41

Een sigaret met de smaak en fysieke sensatie van een gewone sigaret, zónder de schadelijke tabaksrook: e-sigaretten zijn vandaag booming business als veilig rookalternatief of hulpmiddel bij stoppen met roken.

Zijn e-sigaretten schadelijk?

© Belga

Een sigaret met de smaak en fysieke sensatie van een gewone sigaret, zónder de schadelijke tabaksrook: e-sigaretten zijn vandaag booming business als veilig rookalternatief of hulpmiddel bij stoppen met roken. Bij een trek van de e-sigaret, die eruit ziet als de gewone versie maar uit metaal en kunststof bestaat, detecteert een sensor de luchtstroom en wordt een verwarmingselement geactiveerd. De vloeistof in de cartridge warmt op en wordt verneveld.

Er zijn e-sigaretten met tabaksextracten of alleen aromatische stoffen, en er zijn e-sigaretten met zuivere nicotine, het verslavende bestanddeel van tabak. De laatste soort is in België niet legaal te verkrijgen, want zuivere nicotine wordt wettelijk bekeken als een geneesmiddel, dat aan strenge vereisten moet voldoen op het vlak van kwaliteit, veiligheid en doeltreffendheid.

"Op voorwaarde dat de e-sigaret naar behoren functioneert, is ze minder schadelijk dan een gewone sigaret", zegt professor Jan Tytgat, toxicoloog aan de KU Leuven, in Bodytalk. "Want bij het roken van een gewone sigaret wordt tabak verbrand en komt teer - een cocktail van toxische verbrandingsproducten - vrij. Bij de e-sigaret vindt er geen verbranding plaats, maar een atomisatie: de vloeistof wordt verstoven tot een fijne nevel."

Toch is niet zeker of verhitting van de toegevoegde stoffen, die de smaak van sigaretten trachten te evenaren, op zich zo onschadelijk zijn. Wil men een volledige veiligheidsanalyse, dan kan men niet buiten klinische studies bij dieren en mensen, zoals voor geneesmiddelen. (AS / MF)

Onze partners