Windpokken toch niet zo onschuldig

01/06/15 om 07:15 - Bijgewerkt om 07:15

Een windpokkeninfectie zou niet zo onschuldig zijn: elk jaar worden honderden kinderen in het ziekenhuis opgenomen en krijgt een tweetal kinderen zelf een beroerte. Maar een grootschalige vaccinatie zou dan weer neveneffecten hebben op volwassenen.

Windpokken toch niet zo onschuldig

© iStock

Elk jaar worden honderden kinderen met windpokken opgenomen in het ziekenhuis. Een tweetal kinderen krijgt zelfs een beroerte die te wijten is aan de windpokkeninfectie, zo meldt De Standaard.

Beroerte

Bijna alle Vlaamse kinderen krijgen windpokken. Het virus dat de rode jeukende blaasjes in het gezicht en op het lichaam uitlokt, is evenwel minder onschuldig dan gedacht. "De laatste twee jaar komen er almaar meer harde bewijzen bij dat een windpokkeninfectie het risico op beroertes bij kinderen tot zes maanden na de ziekte verhoogt", zegt Benson Ogunjimi, kinderarts in opleiding en onderzoeker.

Vaccin

Recent verdedigde hij aan de Universiteit Antwerpen en Universiteit Hasselt zijn doctoraat over het varicella-zostervirus, dat windpokken veroorzaakt. "Het virus blijft achter in het lichaam en verspreidt zich vermoedelijk ook in de hersenen."

"We moeten opnieuw overwegen om het windpokkenvaccin aan alle jonge kinderen te geven", vindt Ogunjimi. Een belangrijk bezwaar tegen een grootschalige vaccinatie voor het varicella-zostervirus is echter dat het kwalijke neveneffecten op volwassenen kan hebben. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners