Wetenschappers waarschuwen voor schadelijke chemicaliën in fastfood

15/04/16 om 09:44 - Bijgewerkt om 09:43

Mensen die geregeld fastfood eten, worden tot 40 procent meer blootgesteld aan schadelijke chemicaliën genaamd ftalaten.

Wetenschappers waarschuwen voor schadelijke chemicaliën in fastfood

© iStock

Amerikaanse wetenschappers ontdekten dat consumenten van hamburgers, pizza en meeneem-noedelgerechten 40 procent meer kans hebben om schadelijke chemicaliën (ftalaten) binnen te krijgen.

De onderzoekers van de Milken Institute School of Public Health aan de George Washington-universiteit onderzochten 8877 proefpersonen. Zij beantwoordden vragen over hun eetgewoontes en stonden een urinestaal af.

De onderzoekers waren specifiek op zoek naar ftalaten. Deze schadelijke, industriële chemische stoffen komen onder meer voor in de verpakking van voedsel, zuivelproducten en in andere voorwerpen die gebruikt worden voor de bereiding van fastfood.

Graanproducten en vlees

Eerder onderzoek toonde al aan dat ftalaten vanuit hun vaste vorm langzaam kunnen oplossen in lucht of water en zo voedingswaren kunnen aantasten.

De onderzochte personen die de meeste fastfood hadden gegeten in de 24 uur voorafgaand aan het urinestaal, hadden tot 40 procent meer ftalaten in hun urine in vergelijking met de groep die aangaven dat ze geen fastfood aten in de laatste 24 uur.

Verder bleek dat vooral vleeswaren en graanproducten (brood, cake, pizza, rijst en noedels) de bron waren van de aanwezige ftalaten.

Hormoonverstoorders

"Deze resultaten baren ons grote zorgen want ftalaten worden gelinkt aan een groot aantal gezondheidsproblemen bij kinderen en volwassenen", zegt hoofdauteur Ami Zota. Ftalaten zijn zogenaamde hormoonverstoorders die kunnen leiden tot genitale afwijkingen bij baby's, astma, diabetes, leerproblemen en miskramen.

In de Europese Unie geldt sinds 1999 een verbod op het gebruik van ftalaten in kinderverzorgingsartikelen en speelgoed. De studie verscheen in Environmental Health Perspectives. (IPS)

Lees meer over:

Onze partners