Wat met ebola tijdens het griepseizoen?

15/10/14 om 18:48 - Bijgewerkt om 18:18

Veel mensen die de komende weken en maanden een stevige griepaanval te pakken krijgen, zullen denken dat ze ebola opgelopen hebben.

Wat met ebola tijdens het griepseizoen?

© AFP

Met het griepseizoen voor de deur waarschuwen Europese gezondheidsexperts voor een toenemend aantal vals-positieve gevallen van ebola. Daarom vragen ze dat de overheden het publiek informeren over de symptomen van ebola.

Beide virussen gaan immers gepaard met koorts, maar de ebolasymptomen zijn een stuk zwaarder: sterk zweten, diarree, overgeven, maagpijn en bloedingen. Wie bovendien geen contact heeft gehad met een ebolapatiënt, kan de ziekte niet krijgen.

Wie toch ebola heeft, moet precies weten wat hij moet doen, luidt het verder. "Zo moet de patiënt weten dat hij niet zomaar naar de dichtstbijzijnde dokter kan gaan. Als hij snel behandeld kan worden, worden zijn kansen enkel vergroot."

Zogenaamde 'entry screenings' op de Europese luchthavens zijn goede gelegenheden om mensen die uit risicogebieden komen te informeren, zeggen de experts nog. In Europa is enkel Groot-Brittannië van plan om dat te doen.

Europese bijeenkomst over ebola

De uitbraak van ebola heeft in de West-Afrikaanse landen Guinee, Liberia en Sierra Leone tot meer dan alleen maar een gezondheidscrisis geleid, zeiden enkele EU-experten. "Het gevolg van het toenemend aantal gevallen is dat de werking van de ziekenhuizen volledig stilviel en de lokale handel en economie ontwricht geraakten. Dat leidde vervolgens tot sociale en politieke onrust." In Europa zal het zo'n vaart niet lopen, stelden de experts gerust.

Donderdag buigen de EU-ministers van Volksgezondheid zich over de ebolacrisis. Ze willen precies overeenkomen hoe ze hun gezondheidsmaatregelen op elkaar zullen afstemmen.

De ziekte heeft al aan bijna 4.500 mensen het leven gekost. (TE)

Lees meer over:

Onze partners