Test voorspelt of tiener vatbaar is voor comazuipen

03/07/14 om 14:52 - Bijgewerkt om 14:54

Wetenschappers hebben een test ontwikkeld waarmee ze de kans dat een tiener gaat 'comazuipen' kunnen voorspellen.

Test voorspelt of tiener vatbaar is voor comazuipen

Comazuipen © Istock

Wetenschappers hebben een test ontwikkeld waarmee ze kunnen voorspellen welke tiener verleid zal worden tot bingedrinking of comazuipen. Dat schrijft BBC. Een combinatie van 40 factoren, waaronder de hersenstructuur en persoonlijkheid, werden gebruikt om de test samen te stellen.

Naar verluidt kan met een zekerheid van 70 procent worden voorspeld of de 14- tot 17-jarige zal deelnemen aan bingedrinking.

Familiegeschiedenis

"Niet één factor is bepalend", zegt dokter Robert Whelan van de Universiteit van Dublin aan BBC. "Het is een combinatie van allerlei factoren die de voorspelling accuraat maakt." Naast familiegeschiedenis en hersenvolume werd er ook gekeken naar persoonlijke karaktertrekken en nauwgezetheid.

"Het is belangrijk dat personen die een risico lopen om veelvuldig te drinken, worden opgespoord. Want veelvuldig drinken als tiener, kan leiden tot ernstige neurotische aandoeningen , aldus Whelan.

Roken en drugs

Voorlopig zal de test nog niet in de praktijk worden toegepast. De hersenscans die nodig zijn, kosten namelijk ontzettend veel geld. Wel zullen de resultaten gebruikt worden voor verder onderzoek, onder meer naar drugsgebruik en rookgedrag bij jongeren. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners