Schommelbewegingen doen de slaap komen

23/09/11 om 15:09 - Bijgewerkt om 15:09

In een schommelend bed of hangmat raak je sneller in een diepe slaap.

Schommelbewegingen doen de slaap komen

© Thinkstock

Trage, rustige schommelbewegingen doen de slaap komen. Dat weet elke ouder met een kind dat niet gesust raakt. Dat je in een hangmat ook dieper slaapt, is een verrassende vaststelling van Zwitsers onderzoekers.

Ze vroegen goede en uitgeruste slapers, maar niettemin geen gewoontegetrouwe middagdutters, om 2 keer een dutje van 45 minuten te doen in een volledig verduisterde kamer. De ene keer stond het bed stil, de andere keer bewoog het rustig heen en weer.

In het schommelende bed daalden de deelnemers sneller af naar het niveau van diepe slaap zonder snelle oogbewegingen. Een dergelijke diepe slaap maakt normaal ongeveer de helft van een goede nachtrust uit. Hun hersenen vertoonden ook een gesynchroniseerde activiteit die kenmerkend is voor diepe slaap.

Rest nog de vraag of schommelen ook gunstig is voor de kwaliteit van de slaap en de geheugenprocessen die zich normaal in die slaapfase afspelen. Nu maar hopen op mooie najaarsdagen met aangename middagtemperaturen en een hangmat onder de bomen. (JE)

Onze partners