Rokers leven gemiddeld 8 jaar minder

© Thinkstock

Rokers leven gemiddeld acht jaar minder dan niet-rokers. Ex-rokers beperken de schade, maar verliezen gemiddeld toch iets meer dan tweeënhalf jaar. Dat blijkt uit een studie van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV).

Uit een vergelijkend onderzoek van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) blijkt dat rokers gemiddeld acht jaar minder leven dan niet-rokers. Hoewel ex-rokers de schade beperken, hebben ook zij met een verlies van iets meer dan tweeënhalf jaar een lagere levensverwachting.

‘We hebben de effecten van roken op de levensverwachting bekeken op 30-jarige leeftijd’, zegt professor Herman Van Oyen, directeur Volksgezondheid van het WIV. ‘Ook hebben we het aantal gezonde en ongezonde levensjaren van niet-rokers, rokers en ex-rokers geanalyseerd.’

Gemiddeld boet een doorsnee 30-jarige mannelijke roker 7,87 jaar in op zijn levensverwachting. Voor vrouwelijke rokers is dat nog meer met 8,17 jaar.

Stoppen met roken beperkt de schade. Ex-rokers leven gemiddeld 2,68 jaar (mannen) en 2,59 jaar (vrouwen) minder. Het is duidelijk dat de voordelen voor de gezondheid groter zijn naarmate men vroeger stopt met roken.

‘Rookvrije maatschappij is absolute noodzaak’

Het onderzoek geeft ook informatie over de ‘kwaliteit’ van de geleefde jaren. Mannen die roken leven gemiddeld 6,8 jaar minder zonder beperkingen dan niet-rokers. Bij vrouwelijke rokers gaat het om 6,25 jaar. Voor ex-rokers is het verschil met de niet-rokers iets kleiner: gemiddeld 3,02 jaar bij de mannen en 2,9 jaar bij de vrouwen.

Rokers en ex-rokers tussen de 30 en 80 jaar leven dus meer jaren met beperkingen dan niet-rokers. Dat heeft een impact op de uitgaven voor gezondheidszorg. De onderzoekers streven naar een rookvrije maatschappij om de levensverwachting en de levensverwachting zonder beperkingen te laten toenemen. Daarom moet het aantal starters verminderd worden en de rookstop gestimuleerd. Voor de volksgezondheid is dit, volgens de onderzoekers, geen beleidsoptie maar een absolute noodzaak. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content