‘Placebo kan werken, zelfs als je weet dat het nep is’

© reuters

Placebomiddeltjes kunnen werken, zelfs als je weet het om een nepproduct gaat, blijkt uit een nieuw onderzoek.

Zelfs als je weet dat het geneesmiddel dat je gebruikt een placebo (nepmedicijn) is, werkt het nog steeds, blijkt uit onderzoek van de universiteit van Colorado. Wel moet je in het verleden al enkele malen ervaren hebben dat het product werkt.

Wetenschappers verwarmden de arm van proefpersonen tot net voor het punt dat de huid verbrandt, zodat de arm na afloop pijnlijk aanvoelde. Nadien kregen de deelnemers een crème die pijn zou verzachten. Al ging het niet om een echt geneesmiddel, het was Vaseline met wat kleurstof. Maar om de crème meer geloofwaardigheid te geven, kregen de testpersonen een ‘slim uitziende’ bijsluiter en moesten ze vragen beantwoorden als ‘gebruikt u nog andere medicijnen.’

‘Wat bleek, de proefpersonen geloofden dat de pijn zachter werd’, vertelt Scott Schafer aan de website PsyCentral.

Herhaling

Een deel van de proefpersonen kreeg nadien te horen dat ze eigenlijk een placebo hadden gekregen, waarna het experiment werd herhaald. Deze tweede keer meldden die proefpersonen dat de crème geen verzachtende gevolgen had. De personen die niet wisten dat het om een placebo ging, vonden nog steeds dat de crème wat pijn wegnam.

Het experiment werd meerdere malen herhaald. En wanneer testpersonen vier keer op rij geloofden dat het een ‘echte crème’ was (en ze dus vonden dat de crème hielp), en hen nadien werd opgebiecht dat het om een placebo ging, vonden ze de vijfde keer nog steeds dat het middeltje de pijn verzachten.

Ervaring

‘Mensen hebben dus de tijd nodig om te geloven dat een placebo werkt’, luidt de conclusie van het onderzoek. Volgens Schafer heb je voor een placebo dus twee dingen nodig. ‘Geloof in de kracht van de behandeling én ervaring die dat ondersteunt.’

Gezondheid en Wetenschap nuanceert het bericht op zijn website omdat het gaat om een kleine groep mensen. ‘Een vorm van conditionering speelt mee. Wanneer je verwacht dat het effect gunstig zal zijn, krijg je ook een gunstig effect.’ Volgens Gezondheid en Wetenschap is grootschaliger onderzoek met meer proefpersonen nodig. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content