Ook de oudste priester ter wereld woont in België. Dit is zijn recept voor een lang leven

11/07/16 om 11:59 - Bijgewerkt om 13:28

De oudste priester van de wereld is tegelijk de oudste man van België. Hij viert op 11 juli zijn verjaardag.

Ook de oudste priester ter wereld woont in België. Dit is zijn recept voor een lang leven

Jacques Clemens © Reuters

'Ik moet u ontgoochelen', zo sprak Jacques Clemens in 2014 in La Nouvelle Gazette. 'Het recept voor een lang leven heb ik ook niet.' Toch denkt hij wel dat een regelmatig leven leiden wellicht bijdraagt tot een lang en gezond leven. Clemens, die op 11 juli zijn 107e verjaardag viert, heeft immers een ijzeren discipline. Hij staat elke morgen op om 5.30 uur en gaat elke dag om 21 uur slapen. 'Wanneer ik in mijn bed kruip, dan slaap ik meteen', aldus Clemens, die ook elke dag zijn avondmaal neemt op exact hetzelfde uur.

Niets om te eten

Clemens, die vorige week dinsdag zijn 80e jubileum als priester vierde, is ook een voorbeeld van hoe regelmatig bewegen bijdraagt tot een goede gezondheid. Zo was zijn fiets lang het enige vervoersmiddel van de priester. Pas in 1960 kocht hij zijn eerste auto, een Trabant. 'Mijn lange leven is ook voor mij een verrassing', geeft Clemens ook toe, 'vooral omdat de eerste jaren van mijn leven niet gemakkelijk waren. Tijdens de Eerste Wereldoorlog hadden we niets om te eten.'

Naast oudste priester ter wereld is Clemens sinds 21 maart ook de oudste man in de Benelux, al is hij oorspronkelijk afkomstig uit Nederland. Clemens werd in 1909 in Den Haag geboren en verhuisde later naar België waar hij in 1936 tot priester werd gewijd. Hij leidt nog steeds elke zondag de misviering in het Waalse Nalinnes.

Opvolger gezocht

Toen Clemens op 75-jarige leeftijd op pensioen wou gaan, vroeg de Belgische bisschop hem om in functie te blijven tot ze een opvolger hadden gevonden. Dat is tot nog toe nog altijd niet gebeurd. (TE)

Onze partners