Nachtelijk plassen mogelijk te wijten aan te veel zout

© iStock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Minder zout verlaagt aanzienlijk de nachtelijke wc-bezoekjes, zo blijkt uit nieuw Japans onderzoek.

Nycturie, het verschijnsel waarbij iemand ’s nachts moet opstaan om te plassen, komt voor bij meer dan de helft van de 50-plussers en zorgt voor een slechte slaapkwaliteit wat kan leiden tot stress, moeheid en irritatie overdag. Veel nycturie-lijders moeten tot soms twee keer per nacht opstaan. Volgens Japanse onderzoekers van de universiteit van Nagasaki zou een kleine aanpassing in het dieet het probleem weleens kunnen oplossen.

De onderzoekers, die de resultaten van hun studie voorstelden op de European Society of Urology in Londen, vroegen aan 223 vrijwilligers om hun zoutinname met een kwart te verlagen, van 10,7g naar 8 g per dag (Japanners eten traditioneel veel zout). Wat bleek? De nachtelijke plasbezoekjes daalden van een gemiddelde van 2,3 naar 1,4. Omgekeerd werd aan 98 mensen in de studie gevraagd om meer zout dan normaal te eten. Zij bleken ’s nachts meer te moeten plassen.

Volgens de auteur van de studie, Matsuo Tomohiro, is verder onderzoek nodig om de bevindingen te staven. ‘Deze studie suggereert de mogelijkheid dat een simpele voedingsaanpassing de levenskwaliteit van veel mensen mogelijk aanzienlijk kan verbeteren’, klinkt het.

Slechts 5 gram zout

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat de consumptie van zout overal ter wereld te hoog is. Het wereldwijde gemiddelde ligt op 9 tot 12 gram per dag, terwijl de aangeraden hoeveelheid hooguit 5 gram per dag bedraagt. Drie kwart van het zout in het voedsel krijgt de consument binnen via eetwaren zoals brood, kaas en verwerkte voedingsmiddelen. Zelf zout toevoegen vertegenwoordigt maar 15 procent, 10 procent is van nature in de voeding aanwezig.

Nachtelijk plassen is niet meteen iets om zich zorgen over te maken. Met het ouder worden, verandert onze hormoonhuishouding waardoor we ’s nachts meer urine produceren. Daarnaast groeien bij mannen met het ouder worden vaak ook de prostaatklieren. Een vergrote prostaat duwt op de urineleider waardoor de plasdrang groter wordt.

Nycturie kan echter ook het gevolg zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem, zoals diabetes of hartproblemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content