'Kankermedicijn werkt beter met cola dan met water'

24/09/15 om 13:46 - Bijgewerkt om 13:46

Volgens Nederlandse wetenschappers kan het veelgebruikte medicijn tegen longkanker (erlotinib) beter worden ingenomen met cola dan met water.

'Kankermedicijn werkt beter met cola dan met water'

cola © istock

Het veelgebruikte medicijn tegen longkanker (erlotinib) kan beter worden ingenomen met cola dan met water. Met die frisdrank wordt het medicijn beter in het bloed opgenomen, stellen wetenschappers verbonden aan het Erasmus MC in Nederland.

De pil kan pas in het bloed worden opgenomen, wanneer die eerst uiteen valt en oplost in de maag. 'Maar patiënten met kanker gebruiken tegelijkertijd ook vaak zogenoemde maagbeschermers. Helaas is dat niet bevorderlijk voor de opname van erlotinib, omdat de maagbeschermer de zuurgraad van de maag verlaagt waardoor erlotinib slechter wordt opgenomen', zegt internist-oncoloog Ron Mathijssen.

Geen light

Gewone cola, dus geen light, blijkt de hoogste zuurgraad te hebben en het meest effectief. De opname in het bloed van het betreffende medicijn, bij patiënten die ook een maagbeschermer gebruiken, zou hiermee gemiddeld met bijna 40 procent toenemen.

Bij sommige patiënten nam de opname in het bloed met cola zelfs met 100 procent toe. Bij patiënten die geen maagzuurbeschermer gebruikten, was de opname van erlotinib ook beter met cola dan met water, maar het effect was daar minder groot.

Fruitsap

Of andere zure drankjes zoals fruitsap een zelfde effect als cola hebben, is nog onbekend. Ook is nog niet bewezen of de betere opname in het bloed ook betekent dat het middel de longkanker langere tijd onder controle zal houden.

Volgens de onderzoekers gelden de gevonden resultaten waarschijnlijk ook voor andere geneesmiddelen in tabletvorm. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners