'Kanker rukt op door veranderende levensstijl in Latijns-Amerika'

26/04/13 om 09:40 - Bijgewerkt om 09:40

Wetenschappers waarschuwen voor een stevige opmars van kanker in Latijns-Amerika.

'Kanker rukt op door veranderende levensstijl in Latijns-Amerika'

© Imageglobe

Wetenschappers waarschuwen voor een stevige opmars van kanker in Latijns-Amerika en de Caraïben. Steeds meer mensen nemen immers de (ongezonde) levensstijl van ontwikkelde landen over. Dat jaagt het aantal kankergevallen de hoogte in, maar die landen zijn daar niet op voorbereid.

Het aantal gevallen van kanker ligt in Latijns-Amerika nu nog een pak lager dan in de Verenigde Staten of Europa, maar het sterftecijfer ligt wel veel hoger.

Zo telt Latijns-Amerika 163 gevallen van kanker per 100.000 mensen, Europa 264 en de VS 300. Het sterftecijfer in Latijns-Amerika ligt echter op 13 doden per 22 gevallen, waar dat in Europa 13 per 30 en in de VS 13 per 37 is. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Harvard Medical School in Boston. De bevindingen zijn gepubliceerd in het vakblad Lancet Oncology.

Dat het sterftecijfer in Latijs-Amerika hoger ligt dan in Europa en de VS, is volgens de experts toe te schrijven aan een te late diagnose en een slechte toegang tot medische zorg.

Ongezonde levensstijl

Ze waarschuwen dat met de groei van de economie in Latijns-Amerikaanse landen vaak ook de levensstijl van mensen verandert. Zo gaan ze ongezonder eten, (meer) roken en (meer) alcohol drinken. Andere boosdoeners zijn de zon en luchtvervuiling.

Rekening houdend met de toenemende levensverwachting waarschuwen de experts dat kanker fors zal oprukken en de meeste (arme) landen in Latijns-Amerika kunnen daar niet mee omgaan.

Lees meer over:

Onze partners