Kaart: In Europa kans het grootst om te sterven aan hartziekte, in Afrika aids

19/06/14 om 09:45 - Bijgewerkt om 09:45

Wereldwijd sterven de meeste mensen aan hart- en vaatziekten. Al zijn de verschillende doodsoorzaken sterk afhankelijk van waar u woont.

Kaart: In Europa kans het grootst om te sterven aan hartziekte, in Afrika aids

© .

Wereldwijd sterven de meeste mensen aan hart- en vaatziekten. Al verwacht de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een sterke groei van het aantal kankers in de komende twintig jaar, vooral in de ontwikkelingslanden. The Global Post gebruikte de gegevens van de WHO om de voornaamste doodsoorzaken per regio in kaart te brengen.

In België en het grootste deel van Noord en Oost-Europa sterven mensen het vaakst aan hartziektes. In Zuidelijke landen als Spanje, Portugal en Frankrijk is kanker de meest voorkomende doodsoorzaak.

Europa

Europa © .

In de Verenigde Staten, is de voornaamste doodsoorzaak net zoals in Europa, hartziekte. In Centraal-Amerika zijn de bedreigingen verschillend. In Mexico sterft een groot deel van de bevolking aan levercirrose. Enkele jaren geleden waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie al voor het alcoholisme dat alarmerende proporties aanneemt in het Centraal-Amerikaanse land.

Centraal-Amerika

Centraal-Amerika © .

Overvloedig alcoholgebruik komt in Zuid-Amerika eveneens voor, maar het leidt in mindere mate tot een hoog cijfer van levercirrose. In het arme land Bolivia, vormt tuberculose opvallend de grootste doodsoorzaak.

Zuid-Amerika

Zuid-Amerika © .

Afrika toont een andere kaart dan de rest van de wereld. In Sub-Sahara Afrika is aids de belangrijkste doodsoorzaak. Tuberculose komt op de tweede plaats .

Afrika

Afrika © .

Het Midden-Oosten sluit qua doodsoorzaak naadloos aan bij Europa. In Azië is Tuberculose een groot probleem. Naar schatting zijn 4,8 miljoen personen in Zuidoost-Azië besmet met het TBC-virus.

Midden-Oosten en Azië

Midden-Oosten en Azië © .

Lees meer over:

Onze partners