Hoe gezond is een proefbuisburger?

© Reuters
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

In laboratoria gekweekt vlees zou het dierenwelzijn en het milieu ten goede komen. Maar is het ook gezond?

De Maastrichtse hoogleraar Mark Post heeft een hamburger gepresenteerd van rundvlees dat hij zelf heeft gekweekt. Het stukje vlees is gemaakt van 20.000 minuscule stukjes weefsel die de hoogleraar vasculaire fysiologie heeft opgekweekt in zijn laboratorium. Het vlees is gekweekt uit stamcellen van een koe.

Als de hamburger straks – weliswaar pas over een 10-tal jaar – in de winkel ligt, kost hij evenveel als een echt stukje vlees of is hij zelfs goedkoper, zegt de hoogleraar. Het kweekvlees ziet er bovendien hetzelfde uit als een echte hamburger en smaakt ook nog eens nagenoeg hetzelfde, al is de proefbuisburger iets minder sappig omdat er geen vet in zit. Maar ook daar wordt aan gewerkt. Post begint binnenkort in zijn lab met het kweken van vetcellen en zelfs beendercellen voor zij die een lekker gekweekt stukje T-bone steak wensen.

Ketchup

Om de kleur van vlees te verkrijgen, voegde de wetenschapper rode bietensap toe. En voor de smaak werden broodkruimels, karamel en saffraan toegevoegd. Twee proefkonijnen die de hamburger onlangs in alle exclusiviteit mochten degusteren, zeiden dat ze nog wat peper en zout misten. En ketchup, natuurlijk.

Post hoopt dat gekweekt vlees in de komende decennia zal uitgroeien tot een goed alternatief voor vlees dat afkomstig is van levende dieren. Dat kan zowel het dierenwelzijn als het milieu ten goede komen.

Genetische manipulatie

Maar critici vragen zich af of het vlees wel veilig is. Volgens Post is er ‘geen reden om te denken dat het onveilig is’. Het vlees bestaat puur uit spiercellen en bevat geen chemicaliën. Het is dus vlees zoals ander vlees, alleen is het op een andere manier gemaakt. Toch zal de consument laboratoriumvlees allicht associëren met genetisch gemodificeerd voedsel, iets wat vooral in Europa onder vuur ligt.

Kweekvlees – wanneer het al ooit in de supermarkt terecht komt – zal ook aan een onnoemelijk aantal veiligheidsvoorschriften moeten voldoen. Het kweekvlees zou zelfs gezonder dan echt vlees kunnen gemaakt worden door er extra voedingsstoffen aan toe te voegen.

Slecht imago vleesindustrie

Maar het is vooral het slechte imago van de vleesindustrie in het algemeen dat kweekvlees parten zal spelen. Megaboerderijen, een slechte hygiëne en het manipuleren van dieren hebben in het verleden al tot epidemieën van virussen, resistente bacteriën en voedselgerelateerde ziektes geleid zoals de gekkekoeienziekte, varkensgriep en vogelgriep.

Misschien zal er in de toekomst opnieuw een uitbraak nodig zijn van een dergelijke epidemie om de consument uiteindelijk over de streep te trekken om toch maar te kiezen voor schoon en diervriendelijk vlees.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content