Het is niet roken, overgewicht of hoge bloeddruk. Wat is dan wel het grootste risico voor een hartkwaal?

09/05/14 om 15:55 - Bijgewerkt om 15:55

Als het niet roken, overgewicht of een hoge bloeddruk zijn, wat is dan wel het grootste risico op een hartkwaal?

Het is niet roken, overgewicht of hoge bloeddruk. Wat is dan wel het grootste risico voor een hartkwaal?

© Thinkstock

Bij vrouwen boven dertig jaar is onvoldoende beweging de grootste risicofactor op een hartkwaal. Gebrek aan beweging is gevaarlijker dan roken, overgewicht of een hoge bloeddruk. Dat blijkt uit een onderzoek van de University Of Queensland in Australië waaruit de Britse krant The Independent citeert.

De resultaten van het onderzoek zijn alarmerend. Nadat overheden jarenlang sensibiliseringscampagnes hebben opgezet om te wijzen op de gevaren van roken, overgewicht en hoge bloeddruk, zijn te weinig mensen zich bewust van de risico's van een leven dat zich afspeelt in de zetel en op een bureaustoel.

De gevaren van te weinig beweging worden onderschat. Overheden moeten hier meer prioriteit aan geven. Hartziekten zijn in rijke landen doodsoorzaak nummer één.

Volgens de onderzoekers zouden alleen al in Australië de levens van 2.000 vrouwen tussen dertig en negentig jaar gered worden wanneer ze 150 minuten per week met gematigde inspanningen aan beweging zouden doen.

Volgens eerder Amerikaans onderzoek doen mannen gemiddeld een klein beetje meer aan beweging dan vrouwen.

In Groot-Brittannië verscheen zopas een rapport van de overheid waaruit bleek dat de bevolking nooit eerder in de geschiedenis zo weinig aan beweging deed als vandaag.

Aan het onderzoek namen 32.000 vrouwen deel over een periode van 20 jaar. De resultaten zijn gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine.

Opvallend is wel dat in de onderzochte groep roken toch de grootste risicofactor op een hartkwaal is bij vrouwen in de leeftijdsgroep van 22 tot 27 jaar.

Lees meer over:

Onze partners