'Hartproblemen bij vrouwen worden te vaak onderschat'

20/08/14 om 10:04 - Bijgewerkt om 10:21

Kanker heeft hart- en vaatziekten voorbijgestoken als belangrijkste doodsoorzaak onder mannen in België. 'Dit genderverschil verbaast me enigszins, want vrouwen zijn meer met gezondheid bezig en raadplegen sneller een arts', zegt Marleen Finoulst, hoofdredactrice van Bodytalk.

'Hartproblemen bij vrouwen worden te vaak onderschat'

Behandeling © Istock

In verschillende Europese landen heeft kanker, hart- en vaatziekten voorbijgestoken als belangrijkste doodsoorzaken onder mannen. 'Die gunstige evolutie heeft voornamelijk met een verbeterde behandeling te maken, want dat mannen steeds gezonder gaan leven betwijfel ik'. Drie vragen aan Marleen Finoulst, hoofdredactrice van Bodytalk.

1.In België daalde het aantal overlijdens ten gevolge van hart- en vaatziekten de voorbije tien jaar met dertig procent, hoe komt dit? Door een gezondere levensstijl?

Marleen Finoulst: "De gunstige evolutie heeft vooral te maken met de verbeterde behandeling van hart- en vaatziekten. De cardiologie heeft de afgelopen jaren flink wat vorderingen gemaakt, denk maar aan vernuftige diagnostiek, aan gesofisticeerde stents, pacemakers die hartritmestoornissen onder controle houden en verbeterde medicijnen. Ook de aandacht voor het gevaar van hoge bloeddruk en de noodzaak om die te behandelen, speelt een rol. Hoe meer mensen hun bloeddruk laten behandelen, hoe minder risico ze lopen op een hartinfarct of beroerte."

"Dat we gezonder gaan leven, durf ik te betwijfelen. De gemiddelde Belg wordt dikker. We eten meer kant-en-klare maaltijden en bewegen veel te weinig. Mocht levensstijl een rol spelen, zouden vrouwen hier niet achterop hinken."

2. Speelt het rookverbod, dat sinds enkele jaren in België van kracht is, mee?

Finoulst: "Vermoedelijk wel. Dat er niet meer mag gerookt worden op openbare plaatsen, in restaurants en cafés of op kantoor, maakt dat minder mensen ongevraagd passief meeroken. Aan de Universiteit Hasselt werd eerder al vastgesteld dat dit een impact heeft op het aantal hartinfarcten. Er wordt ook minder gerookt in het algemeen. Een goeie zaak!"

3. Bij vrouwen blijven hart- en vaatziekte de belangrijkste doodsoorzaak, vanwaar dit genderverschil?

Finoulst: "Dat verbaasde me op het eerste gezicht, want vrouwen zijn meer met gezondheid bezig en raadplegen sneller een arts dan mannen. Ik vermoed dat dit genderverschil nog te maken heeft met het onderschatten van hartproblemen bij vrouwen. Het klachtenpatroon is soms anders. Zo hebben vrouwen die een infarct doormaken minder vaak die typische pijn op de borst, maar eerder atypische klachten, zoals misselijkheid. De sterfte bij vrouwen na een infarct is ook groter, mogelijk omdat ze gemiddeld ouder zijn (ze krijgen op latere leeftijd hartproblemen). Vrouwen zouden ook gevoeliger zijn voor hoge bloeddruk en lopen zo een groter risico op beroerte."

"Wat ook een rol speelt, vrouwen ervaren vandaag meer stress dan enkele decennia geleden. De combinatie arbeid-gezin speelt ze parten, en stress is natuurlijk ook een risicofactor voor hartziekte." (AVE)

Lees meer over:

Onze partners