Louis Ide (N-VA)
Louis Ide (N-VA)
Algemeen Secretaris van N-VA en arts.
Opinie

18/09/13 om 18:19 - Bijgewerkt om 19:19

Gezondheidszorg ook goed voor campagnedoeleinden

Ook minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx schoot de campagne 2014 op gang. In diverse media was het er boenk op met "zes stappen naar een betere zorg". Daar moet een marketingbureau achter zitten denk je dan.

Inhoudelijk echter stellen er zich een aantal problemen. Behalve de spoedprocedure voor innovatieve geneesmiddelen, durf ik te betwijfelen of er straks een betere zorg zal zijn.

Met de zogenaamde "offerte voor zorg" zal dixit Onkelinx het allemaal veel duidelijker zijn voor de patiënt. In realiteit zal de patiënt nog evenveel uit eigen zak betalen. Meer nog, met dergelijke maatregel zullen ziekenhuizen nog meer administratief personeel moeten aanwerven om offertes te prepareren. Nochtans kan elk ziekenfonds nu al voldoende duiding geven bij de facturen en facturen betwisten als dat nodig is. V

olgens Onkelinx zal het ook duidelijk worden wat de patiënt aan supplementen betaalt. Opnieuw is de realiteit dat Onkelinx wel rond toetert dat de supplementen op meerpersoonskamers zijn afgeschaft, maar dat hic et nunc ze nog steeds bestaan, hetzij in daghospitalisatie of als zogenaamde "accomodatiekost". Inderdaad er zijn ziekenhuizen die de wetgeving op supplementen omzeilen door een bedrag aan te rekenen voor het gebruik van een koelkast en televisie. Bij mijn weten zijn er geen ziekenhuiskamers zonder televisie en koelkast....

Moeten we nu echt hoera roepen omdat handtastelijke artsen geschorst zullen worden? Eindelijk zou ik zeggen. De beroepsgroep is al jaren zelf vragende partij om sneller kort op de bal te spelen. Ik zou trouwens zeggen: al wie handtastelijk is dient strafrechterlijk vervolgd te worden. Al wie in een machtspositie zit hetzij als baas, arts, kinesitherapeut, tandarts, leraar, voetbaltrainer... en handtastelijk is moet nog meer gestraft te worden. Hij of zij kan dan zijn beroep niet meer uitoefenen en maak a.u.b. werk van een internationaal (Europees) netwerk zodat dergelijke sujets niet in het buitenland aan de slag gaan.

Kwaliteit ga je ook niet garanderen door osteopaten zo maar te erkennen. Osteopathie voorbehouden voor artsen en kinesitherapeuten die hiervoor een universitaire opleiding gevolgd hebben zou wel een stap in de goede richting kunnen zijn. Of de minister deze weg kiest of de osteopathie zal openstellen voor personen zonder enige medische voorkennis zal bepalen of zij echt inzet op een kwaliteitsvolle gezondheidszorg. Ik hoop op het eerste, maar vrees het laatste.

Delen

Moeten we nu echt hoera roepen omdat handtastelijke artsen geschorst zullen worden?

Louis Ide

En dan gaan we de weg op zoals bij de noodoproepen waar minister Onkelinx pas echt een loopje neemt met de kwalitatieve geneeskunde. Men moet zeer voorzichtig zijn met telefoongeneeskunde. Niet alles is in een beslisboom te verwerken, waarbij dan de vraag gesteld wordt hebt u koorts of geen koorts? Het is allemaal zo eenvoudig niet. En wat het proefproject in Brugge ons leerde is dat minimaal een arts dan de telefoon moet aannemen (zoals in Charleroi). Maar eigenlijk zet Onkelinx de zaken op zijn kop. Ze wil dat een huisarts van wacht er niet meer staat voor 30.000 mensen maar voor 100.000. Dit is onhaalbaar en zal dus inderdaad mensen naar de telefoon en de spoed drijven. Dit gaat regelrecht in tegen de Vlaamse visie, waar de huisarts centraal staat en waar wachtposten uit de grond gestampt worden. Wachtposten die overigens goed beveiligd zijn (met chauffeur) zodat de toenemende agressie tegen zorgvertrekkers een halt wordt toegeroepen.

Tenslotte nog dit, als minister Onkelinx oprecht geïnteresseerd is in de kwaliteit van onze gezondheidszorg, waarom is de erkenning van de klinisch psychologie dan niet een van haar prioriteiten? Vlaanderen gaat gebukt onder een van de hoogste zelfmoordcijfers in de westerse wereld en kampt met een tekort aan behandelmogelijkheden voor mensen met psychische problemen. Allemaal mensen die gebaat zijn met een erkende goed opgeleide therapeut in de buurt, die multidisciplinair met psychiater en huisarts samen werkt, en die nu het gevaar lopen bij iemand terecht te komen die amper opgeleid is maar zich toch psychotherapeut mag noemen. Deze mensen helpen zou pas echt de kwaliteit bevorden, maar hier blijft het stil bij de minister. Waarom? Net zoals u heb ik hier het raden naar.

Onze partners