Dromedarissen verspreiden dodelijk coronavirus

09/08/13 om 09:43 - Bijgewerkt om 09:43

Dromedarissen zouden verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van het dodelijke coronavirus in het Midden-Oosten.

Het MERS- coronavirus, dat al tientallen slachtoffers maakte in het Midden-Oosten, is waarschijnlijk afkomstig van dromedarissen. Dat blijkt uit een onderzoek van onder meer het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het coronavirus werd vorig jaar voor het eerst opgemerkt op het Arabische schiereiland en is verwant aan het SARS-virus dat in 2002 in Azië opdook. Tot nu toe zijn er 94 gevallen bekend, waarvan 46 doden, meldt de Britse omroep BBC.

Hoewel het virus zich kan verspreiden via mensen, was er in de meeste gevallen sprake van enig contact tussen slachtoffer en dier. Maar tot nu toe konden wetenschappers niet achterhalen welk dier verantwoordelijk was.

Antilichamen

De onderzoekers bekeken 249 bloedmonsters van dieren uit verschillende gebieden, zoals schapen koeien en runderen. In de bloedmonsters gingen ze op zoek naar aanwijzingen dat het MERS-virus op een zeker moment aanwezig was. Hoewel het virus zelf niet gevonden werd, zagen de onderzoekers bij de dromedarissen wel antilichamen die in het verleden waarschijnlijk het MERS-virus bestreden.

Dromedarissen worden in Saudi-Arabië voor verschillende doeleinden gebruikt: als lastdier, voor racewedstrijden en voor de melk en de slacht. (AVE)

Onze partners