5 minuten lopen per dag voor langer leven

31/07/14 om 11:10 - Bijgewerkt om 12:14

Slechts vijf minuten lopen per dag kan al leiden tot een langer leven. Zo blijkt uit een grootschalige studie over sport en levensduur.

5 minuten lopen per dag voor langer leven

© Thinkstock

Wie elke dag even vijf minuten loopt, kan het risico op vroegtijdig overlijden al sterk naar beneden halen. Dat blijkt uit een grootschalige studie over sport en levensduur. Het verschil tussen korte of lange inspanningen is miniem, als de oefening maar intensief is.

Onderzoekers van de universiteiten van Iowa en South Carolina, het Pennington biomedische researchcentrum en enkele andere instellingen maakten gebruik van een enorme database van de Cooper Clinic en Institute in Dallas. De resultaten van de studie werden gepubliceerd in The Journal of the American College of Cardiology.

Uit de database werden 55.137 gezonde mannen en vrouwen tussen 18 en 100 jaar oud geselecteerd die de kliniek minstens vijftien jaar voor de studie hadden bezocht. Van die groep identificeerde 24 procent zich als een loper. Maar de snelheid en de afgelegde afstand van de proefpersonen varieerde sterk.

Daarna gingen de wetenschappers de overlijdens binnen de groep na. In een periode van vijftien jaar hadden 3.500 mensen het leven gelaten, waarvan vele overlijdens te wijten aan hartziekten.

Drie jaar langer leven

De lopers bleken minder kans op vroegtijdig overlijden te hebben dan de niet-lopers.Wie liep, had 30 procent minder risico op een vroege dood dan wie niet liep. De kans op overlijden door hartziekten was zelfs 45 procent lager. Het verschil klopte nog steeds als de onderzoekers rekening hielden met overgewicht of rokers (hoewel niet veel lopers rookten). Uiteindelijk bleken zelfs rokers met overgewicht die liepen minder kans te hebben op vroegtijdig overlijden dan wie niet liep - ongeacht hun gewicht of rookgewoonten.

De volledige groep lopers leefde ongeveer drie jaar langer in vergelijking met de volwassenen die nooit liepen.

Het verrassende was dat de voordelen van lopen duidelijk werden ongeacht de duur van het traject of de snelheid. Wie minstens 150 minuten per week liep of heel snel liep, leefde langer dan wie niet liep. Maar uiteindelijk bleek er geen opmerkelijk verschil in levensduur te zijn tussen wie snel of lang liep en wie traag of kort liep - bijvoorbeeld slechts vijf tot tien minuten per dag of aan een normaal tempo van zeven minuten per kilometer of trager.

Belang van intensiteit

De onderzoekers gingen niet na op welke manier en waarom lopen het risico op vroegtijdig overlijden verkleinde. Ook onderzochten ze niet of lopen de enige oefening was die tot zulke resultaten leidde. Wat ze wel ontdekten was dat wie liep, minder kans op een vroege dood had dan wie zich tot minder intensieve activiteiten beperkte, zoals wandelen.

Daarom geloven de onderzoekers dat niet enkel lopen tot zulke voordelen leidt. De intensiteit van de sport is de sleutel tot het verlengen van de levensduur, menen ze. Voor vele mensen is lopen echter de eenvoudigste manier om intensief te sporten.

Wie nooit gelopen heeft of met gezondheidsproblemen kampt, moet een dokter raadplegen voordat er met een loopschema wordt gestart, raden de wetenschappers aan in The New York Times. Vijf minuten intensief lopen kan evengoed vervangen - of opgevolgd worden door touwtjespringen, fietsen, of eender welke intensieve activiteit. Want vijf minuten hard werken kan blijkbaar jaren aan uw leven toevoegen.

Lees meer over:

Onze partners