Vrije Tribune

Diplomatie staat of valt met juiste informatie

Vrije Tribune Hier geven we een forum aan organisaties, columnisten en gastbloggers

Wat je krijgt bij een gebrek aan juiste informatie, is zoiets als het ‘Turtelboom-Benkirane incident’.

De minister van Justitie Annemie Turtelboom zou bij haar bezoek aan de Marokkaanse premier Abdelilah Benkirane in Rabat genegeerd zijn. ‘Omdat ze een vrouw is’, lezen we in de kranten.

Heel straf dacht ik aanvankelijk, aangezien de Marokkaanse premier bij zijn aantreden de evolutie van meer vrouwen aan de top in de Marokkaanse samenleving als een positieve evolutie beschouwde. En als regeringsleider heeft hij iedere dag ontmoetingen en besprekingen met veel van die captains of society. Dus ook vrouwen.

Het bericht dat de minister genegeerd zou zijn werd door het kabinet van mevrouw Turtelboom aanvankelijk bevestigd, iets later werd het genuanceerd en ten slotte tegengesproken. Er zou hoogstens sprake geweest zijn van een misverstand. Mevrouw Turtelboom werd dus niet (bewust) genegeerd en al zeker niet omdat ze een vrouw is.

Dat doet mij denken. Met soortgelijke berichten wil je toch wel afwachten tot je zeker bent over wat daar nu precies gebeurd is, anders ga je heel snel (verkeerde) conclusies trekken. Soms ga je met een te snelle reactie een hele gemeenschap nodeloos in een verkeerd daglicht plaatsen.

Maar dat is nu iets waar de heer Luckas Vander Taelen minder last van heeft. Hij kan niet snel genoeg zijn om de ‘vrouwonvriendelijke’ islam terecht te wijzen. In zijn beleveniswereld is een intellectueel iemand die bij het eerste beste faits divers afwacht om snel zijn stokpaardjes boven te halen.

In plaats van eerst af te wachten en een duidelijk beeld van het ‘incident’ te krijgen, neemt hij vliegensvlug de pen ter hand om zijn gal uit te spugen over de ‘vrouwonvriendelijke’ Islam en haar vermeende aanhangers, zoals de heer Benkirane. Meer zelfs, de heer Vander Taelen vroeg zich zelfs af waar nu de Turtelboom-rel(!) blijft. Jammer voor Lukas Vander Taelen moet hij zijn gal nu terug inslikken. Misschien in afwachting van een ander sappig en verkeerd gecommuniceerd verhaal waar hij het opnieuw kan uitspugen.

Mijn punt is, dat ik het heel frappant vind hoe een lid van de politieke en culturele elite van dit land, in dit geval een politicus, zich met zo een gretigheid en onvoorzichtigheid op een dergelijk verhaal gooit. Hij zwaait in het artikel met veel bombastische moraal en verkeerde maatschappelijke analyses om dan weer even snel te moeten inbinden. Dit doet me een beetje twijfelen aan het inschattingsvermogen van die man.

Vorige week nog bracht Knack een stuk over het Falen van de Elite in België. Wie als politicus ergens heel snel een mening wil over vormen en daarmee in weinig verschilt van de doorsnee internetsurfer die quasi onder elk artikel zijn verbale vuiligheid achterlaat, is geen intellectueel. Die solliciteert daarentegen voor een plaats in de eregalerij van de Falende Elite.

Kortrijkenaar Younous Oudaha (29) is als vrijwilliger actief in de plaatselijke moskee, waar hij regelmatig bezoekers te woord staat. Hij schreef deze tekst uit verontwaardiging over de manier waarop foute informatie tot (nog meer) wrevel en een grimmige sfeer kan bijdragen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content