Dienst Inbeslagneming geraakt 472 miljoen niet kwijt

06/09/14 om 05:21 - Bijgewerkt om 05:42

Het Centraal Orgaan voor de Inbeslagneming en Verbeurdverklaring (COIV) heeft 472 miljoen euro op zijn rekening staan, maar volgens de directeur is er te weinig personeel en te veel chaos om de dossiers af te werken en een deel van dat geld naar de staatskas te laten vloeien.

Dienst Inbeslagneming geraakt 472 miljoen niet kwijt

Ook wapens komen bij de dienst terecht. © Belga

Die directeur, Théo Jacobs, werd in april aangesteld. Het COIV bestaat intussen elf jaar. In de kranten L'Echo en De Tijd luidt de nieuwe directeur de alarmbel, en klaagt over de "kafkaiaanse" situatie van zijn departement, dat zit op bijna een half miljard euro. "Dat is een gigantisch bedrag, maar het wordt in de grootst mogelijke chaos beheerd: Ook onze organisatie is nog inefficiënt."

De dienst telt 38 medewerkers, wat de directeur drastisch te weinig acht om alle inbeslagnames van politie en justitie af te werken, niet alleen van geld, maar ook van diamanten, wapens etc.

"We verwerken 40.000 dossiers. Met 20.000 ervan weten we niet wat te doen. Dat zijn openstaande zaken uit de periode 2004-2011, goed voor ettelijke miljoenen euro's."

"Geef ons 21 bijkomende krachten en we kunnen tientallen miljoenen naar de staatskas versassen."

(Belga/RR)

Onze partners