Astrid Wittebolle

De fundamenten van de wetenschap

Astrid Wittebolle Astrid Wittebolle selecteert voor u de site van de dag.

De meesterwerken van Isaac Newton (1642-1727).

In de bibliotheek van de universiteit van Cambridge wordt de grootste en belangrijkste verzameling bewaard van wetenschappelijke werken van Isaac Newton (1642-1727). Een eerste selectie is onlangs online geplaatst. Daarbij ligt de klemtoon vooral op de manuscripten van zijn wiskundige werken uit de jaren 1660. Binnen afzienbare tijd moet ook de rest van de Newton Papers beschikbaar zijn.

Newton studeerde in Cambridge en hij gaf er ook les tussen 1669 en 1701. Het reglement bepaalde dat hij kopieën van zijn lezingen moest schenken aan de bibliotheek.

Zijn manuscripten, onder meer dat van zijn standaardwerk Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica, gingen over op zijn nicht en haar man. Hun nazaten schonken ze in 1872 aan de universiteit. De geschriften over alchemie en theologie werden echter verkocht door Sotheby’s in Londen in 1936. In 2000 kon de bibliotheek van Cambridge er een deel van kopen.

De fundamenten van de moderne wetenschap, zomaar op uw en mijn computer. Dàt had Newton wellicht zelf nooit kunnen voorspellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content