'Yoro' van Marc de Bel niet welkom bij Voetbalbond

11/10/12 om 10:05 - Bijgewerkt om 10:05

De Belgische Voetbalbond was enthousiast over de voetbalroman 'Yoro' van jeugdauteur Marc de Bel maar verkiest uiteindelijk toch om niet mee te stappen in het hele project.

In 'Yoro', een nieuwe jeugdroman van Marc de Bel, vertelt hij hoe een 13-jarige Ghanese jongen via een netwerk van voetbalhandelaars in België terecht komt om er uiteindelijk in de illegaliteit te verzeilen. De Belgische Voetbalbond (KBVB) was gecharmeerd door De Bels verhaal maar verkoos uiteindelijk toch om het boek niet op de Heizel te lanceren.

In De Standaard vandaag vertelt KBVB-woordvoerder Stefan Van Loock hoe hij inderdaad enthousiast was toen hij de Bels roman had gelezen. Blijkt echter dat KBVB-baas Steven Martens liever niet wilde geassocieerd worden met een verhaal over mensenhandel en illegaliteit en daarom de presentatie van het boek in de Heizel, voetbaltempel van de Rode Duivels, afblies.

De Bel ging naar eigen zeggen op veldonderzoek in Ghana en Burkina Faso om de bedriegelijke voetbalpraktijken, waarbij tientallen talentvolle voetballertjes naar het Westen worden verscheept, zelf te kunnen observeren. Slechts enkelen van hen maken het echt in de voetbalwereld. Het merendeel komt van een koude kermis thuis en belandt in de goot.

De Bel vindt het jammer dat de KBVB geen signaal wil geven dat dergelijke handelspraktijken niet kunnen maar vindt het voor de rest prima dat het boek nu in intiemere kring zal worden gelanceerd in de bib van Zwalm.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners