Wie biedt er meer dan 240 euro voor ijsbeerdrol van Gerard Reve?

27/08/14 om 09:38 - Bijgewerkt om 09:50

Nog tot deze avond kan je online meebieden voor bibliofiele uitgaven en curiosa van de Nederlandse cultschrijver Gerard Reve op de veilingsite van Catawiki.

Wie biedt er meer dan 240 euro voor ijsbeerdrol van Gerard Reve?

© ANP

Verleden maand gingen er Italiaanse schoenen van Arnon Grunberg onder de hamer bij Catawiki voor enkele honderden euro's. Vandaag staat er onder andere een versteende keutel van een ijsbeer te koop die Gerard Reve (1923-2006) ooit aan vrienden van zijn ouders meegaf.

Schaamhaar en andere relikwieën

Gerard Reve, die iets met de katholieke kerk had, was al bij leven en welzijn berucht om het verpatsen van eigen relikwieën: zo liet hij zijn teennagels, een wijsheidstand en zelfs schaamhaar verkopen aan het Amsterdamse Revemuseum waar Reves vriend Joop Schafthuizen de curator van was. Hij voegde er meestal een echtheidscertificaat aan toe om de authenticiteit van zijn lichaamsrelikwieën te laten bezegelen.

Nu duikt er een zogezegde ijsbeerkeutel op - lengte: 7 cm, breedte: bijna 3 cm, gewicht 64 gr - die Reve ooit aan het zoontje van vrienden van zijn ouders als cadeau gaf. Reve zelf vertelde aan het jongetje hoe hij in Frankrijk de drol van een ijsbeer eigenhandig had onderschept. Het jongetje werd een man en verkocht het kleinood vervolgens aan een Reve-verzamelaar die er nu van af wil.

Op Catawiki staat de teller voor de drol momenteel op 240 euro. De veilingmeester hoopt er tussen de 300 à 400 euro voor te vangen. Deze avond omstreeks 20u sluit de veiling. Wie biedt hoger?

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners