Werd Pablo Neruda vergiftigd?

05/03/13 om 19:01 - Bijgewerkt om 19:01

Prostaatkanker zou tot de dood van Pablo Neruda geleid hebben. Maar nu wordt onderzocht of de Chileense auteur mogelijk vergiftigd werd.

Hij overleed slechts enkele dagen na de militaire staatsgreep van Augusto Pinochet. Bijna 40 jaar na zijn dood zal het stoffelijk overschot van de dichter en Nobelprijswinnaar Literatuur Pablo Neruda (1904-1973) opgegraven worden om zijn doodsoorzaak te onderzoeken. Dat bevestigde rechter Mario Carroza aldus de Chileense radiozender Bío-Bío.

Met de opgraving zoeken de speurders naar aanwijzingen dat Neruda in een ziekenhuis kan vergiftigd zijn. De voormalige secretaris en chauffeur van Neruda, Manuel Araya, verdedigt die thesis. Hij ijvert er al jaren voor dat de dood van de dichter en diplomaat opnieuw onderzocht wordt. Araya acht de officiële doodsoorzaak van prostaatkanker onjuist. Ook de Chileense communistische partij, waartoe Neruda behoorde, treedt die stelling bij. Ze fungeert als klager in het proces.

Aanhanger van AllendeNeruda kreeg in 1971 de Nobelprijs Literatuur. Hij overleed op 23 september 1973, twaalf dagen na de militaire putsch waarmee generaal Pinochet de regering van de socialist Salvador Allende ten val bracht. Neruda was een aanhanger van Allende. Daarom bestaat het vermoeden dat Neruda niet aan kanker is bezweken, maar door aanhangers van Pinochet werd omgebracht.

De opgraving is gepland in de eerste twee weken van april. Neruda is in zijn woonplaats Isla Negra aan de Stille Oceaan begraven, een honderdtal kilometer westwaarts van de hoofdstad Santiago. Zijn woning is vandaag een museum, dat door de Fundación Neruda, een stichting voor het behoud van Neruda's erfgoed, wordt uitgebaat. Ze steunt het onderzoek, maar vraagt tegelijkertijd behoedzaamheid en respect. (Belga/MS)

Lees meer over:

Onze partners