Vlugschrift (21): drie miljoen weesboeken in de wereld

07/07/10 om 10:38 - Bijgewerkt om 10:38

Zomerse nieuwtjes over de strip van Anne Frank, boeken zonder auteur en boeken voor Vlaamse ministers.

Drie miljoen weesboeken

Een rapport van de Europese Commissie meldt dat er minstens drie miljoen boeken circuleren waarvan men niet kan achterhalen wie de auteursrechten heeft. In de studie ging men langs bij 22 culturele instellingen die ondermeer films, boeken en fotografisch materiaal digitaliseren. Niet alleen veel boeken bleken 'wezen' te zijn, maar ook van vele foto's is het moeilijk uit te vissen wie de auteur is. In principe behoort alles wat voor 1870 is verschenen tot het publieke domein en kan het zonder toestemming van de auteur gedigitaliseerd worden. Maar dat blijkt niet altijd zo te zijn; in het Verenigd Koninkrijk is er een boek uit 1859 opgedoken dat wel nog onder het auteursrecht valt. De studie kadert in het project van 'Europeana- next steps' dat alle Europese bronnen wil digitaliseren. Na het verschijnen van het rapport riep het Europese Parlement de Commissie op om zonder al te veel onkosten boeken van hun auteursrechten te ontdoen. (EC-Europeana)

Leven van Anne Frank in stripvorm

Op vrijdag 9 juli verschijnt het leven van Anne Frank in stripvorm. Op verzoek van de Anne Frankstichting sloegen schrijver Sid Jacobson en tekenaar Ernest Colon de handen in elkaar om een strip te maken naar het wereldbekende dagboek van Anne Frank. 'Het leven van Anne Frank, de grafische biografie' is geschikt voor lezers vanaf 14 jaar en vertelt niet alleen het leven van Anne Frank maar kadert het verhaal ook in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. De strip zal eerst in Nederland verschijnen, later volgen nog enkele internationale uitgaven, in het kader van het vijftigjarige bestaan van het Anne Frankhuis. De website van de Anne Frankstichting geeft nu al een voorproefje van het stripalbum. Vanaf vrijdag kan je ook de trailer bekijken op het Anne Frankkanaal op Youtube.

Boeken voor ministers

De Belgische koepelorganisatie van de boekensector Boek.be zal op dinsdag 13 juli een stapeltje boeken overhandigen aan Vlaams minister-president Kris Peeters. Het pakket van 16 boeken voorziet voor iedere Vlaamse minister twee boeken die aansluiten bij zijn of haar beleidsdomein. De vertegenwoordigers van de boekensector zijn van plan ook een memorandum te overhandigen dat een hele reeks aandachtspunten en aanbevelingen bevat om het boek in Vlaanderen meer ontplooiingskansen te geven. (bron: Belga)

Maarten 't Hart in 'Zomergasten'

'Zomergasten', het zomerse programma op de Nederlandse zender VPRO verwelkomt op zondag 1 augustus de schrijver Maarten 't Hart (65). 't Hart schreef sinds de jaren 70 een veertigtal boeken en won in 1975 de Multatuliprijs en in 1994 de Gouden Strop voor de misdaadroman 'Het woeden der gehele wereld'. Hij komt in 'Zomergasten' vertellen over zijn favoriete tv-momenten. Andere bekende Nederlanders die tussen 25 juli en 29 augustus langskomen bij 'Zomergasten' zijn onder meer politicus Jan Marijnissen (SP), schrijfster en cabaretière Paulien Cornelisse en filmregisseur Paul Verhoeven. Het luchtige praatprogramma wordt dit jaar gepresenteerd door Jelle Brandt Corstius. (ANP)

Lies Naert

Onze partners