Vlugschrift (15): Terwijl muis Geronimo wint, slaapt Gouden Uil in

25/06/10 om 09:46 - Bijgewerkt om 09:46

Vlug vliegt het schrift vandaag over de neergestreken Gouden Uil, de selectie van de Nederlandse Kinderjury en de seksuele avonturen van Anne Frank.

Geen Gouden Uil in 2011

De initiatiefnemers van De Gouden Uil, Standaard Boekhandel, Humo, Radio 1 en Canvas hebben besloten de prijsuitreiking niet langer te organiseren. De Gouden Uil werd eind april 2010 voor de 16e keer uitgereikt. De Literatuurprijs ging naar ''s Nachts komen de vossen' van Cees Noteboom, het publiek koos voor 'Sprakeloos' van Tom Lanoye en 'Wild verliefd' van Ditte Merle won dit jaar de Jeugdliteratuurprijs. Het is wellicht de belangrijkste literaire prijs in het Nederlandse taalgebied. Vzw De gouden Uil heeft ondertussen Boek.be, de vakorganisatie van uitgevers en boekverkopers, aangesproken om de Gouden Uil in een nieuw vederkleedje te steken. Pas in 2012 zal een nieuwe Gouden Uil uitvliegen.

Geronimo Stilton en Francis Oomen bekoren kinderen

Geronimo Stilton en Francis Oomen winnen de Prijs van de Nederlandse kinderjury 2010, dat maakte de Senaat van de kinderjury woensdag 23 juni al bekend. Afgelopen maanden kozen ongeveer 26.000 kinderen hun favoriete boek. Geronimo viel in de prijzen met 'fantasia IV- het drakenei', in de categorie voor kinderen van zes tot negen jaar. In de verhalen is de Geronimo zowel de spitsmuizige held als het pseudoniem voor de schrijver, een onbekend Italiaans schrijverscollectief. Francis Oomen won de prijs dit jaar voor de achtste keer, ditmaal met 'Hoe overleef ik (zonder) dromen?'in de categorie voor kinderen van tien tot twaalf jaar.

Seksverhaal over Anne Frank maakt Stichting woedend

In 'Annexed' beschrijft de Britse auteur Sharon Dogar de seksuele relatie tussen Anne Frank en haar buurjongen Peter van Pels, waarmee ze samen ondergedoken zat. Dogar beweert dat haar verhaal gebaseerd is op wat Anne schreef over Peter in haar dagboek, 'Het achterhuis'. De Anne Frankstichting reageerde woedend en is er helemaal niet van overtuigd dat Anne in haar dagboek toespeling maakt op een seksuele affaire met haar buurjongen. Een woordvoerster van de Stichting beschreef de gedurfde Anne Frankroman als 'smakeloos en pure sensatiezoekerij'. 'Annexed' is de derde roman van Dogar; in 2008 debuteerde ze met het kinderboek 'Waves' en in 2009 verscheen 'Falling'.

Professionele boekendief opnieuw in de cel
William Jacques, de meesterdief die zich specialiseerde in antieke boeken, is voor de tweede maal gearresteerd en door een rechter in Middlesex veroordeeld tot vier jaar cel. Jacques begon zijn carrière als professionele boekendief eind jaren 90. Hij ontvreemde honderden kostbare boeken uit verschillende Britse bibliotheken, waaronder the British Library, voor een totale waarde van om en bij het miljoen pond. In 2002 werd hij voor een eerste maal opgepakt en achter tralies gezet. Eenmaal vrijgekomen, verviel de dief echter in zijn oude gewoonten. Britse speurders kwamen hem echter op het spoor en ontmaskerden de boekendief. De gestolen boeken, waaronder een kopie van Galigeo's Sidereus Nuncius (1610) , Keplers Astronomia Nova (1609) en Sir Isaac Newtons Principia Mathematica (1687) zijn ondertussen terecht.

Lies Naert


Onze partners