Vlaamse Debuutprijs voor enfant terrible Joost Vandecasteele

12/10/10 om 12:11 - Bijgewerkt om 12:11

Joost Vandecasteele, te gast op de Knack-dag op 4 november, won met de verhalenbundel 'Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij' de Vlaamse Debuutprijs.

Als een verrassing komt deze bekroning voor 'Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij' van Joost Vandecasteele (°1979) zeker niet. Toen zijn debuut in 2009 verscheen, was onder andere Knack bijzonder lovend over dit aparte boek dat zo leek te zijn weggelopen uit de film noir van Ridley Scott ('Bladerunner') of de Wachowski-broers ('The Matrix'): 'Op de vierkante centimeter demonstreert Vandecasteele rechttoe rechtaan zijn talent voor het filmische detail en de scherpe montage die zonder commentaar de hoofdpersonages in hun noodlot stort. In het titelverhaal, dat de allures van een korte roman heeft, laat Vandecasteele zien waartoe hij misschien ooit echt in staat is: een dystopische roman te schrijven van een visionaire kracht die in de Nederlandse letteren voorlopig ver te zoeken is.'

De Debuutprijs 2010 bekroont alle debuten van het afgelopen jaar en dus van 2009. De jury, met als voorzitter Dirk Leyman, had in totaal 12 debuten te screenen en benadrukte in zijn juryrapport dat het van in het begin tussen twee boeken ging: dat van Vandecasteele en 'Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk won voor min-twaalfjarigen (en dat het met spijt)' van Ivo Victoria. Uiteindelijk koos de jury voor Vandecasteele 'omdat Vandecasteele de krachtigste, indringendste stijl heeft van deze debutantenlichting én ook een uitgesproken nieuwe stem.'

Samen met de bekendmaking van deze Debutantenprijs werden ook al enkele highlights van de komende Boekenbeurs gesignaleerd. Knack Uur van de literatuur, een dagelijkse talkshow om 15u in de intieme setting van een literair salon op de Knack-stand zelf, is daar één van. Daarnaast is er ook de klassieke Knack-dag op donderdag 4 november. Die sluit trouwens om 19u af met een gesprek met Debuutprijswinnaar Vandecasteele. Knack-redacteur Joël De Ceulaer praat dan met enfant terrible/stand-up comedian/auteur/prijswinnaar Vandecasteele over diens bekroond debuut én zijn eerste roman 'Opnieuw en opnieuw en opnieuw' (2010).

De Debuutprijs zelf bedraagt 6200 euro en wordt gesponsord door de Provincie Antwerpen. De uitreiking ervan heeft plaats tijdens de vooropening op zaterdag 30 oktober. Vanaf zondag 31 oktober is de Boekenbeurs dan open voor iedereen. En dat traditiegetrouw tot en met donderdag 11 november.

Frank Hellemans

De Boekenbeursgids met alle programma-info ligt vanaf 15 oktober in de culturele folderrekken en zit op 20 oktober als bijlage bij Knack, samen met het aparte boekenbeursnummer Knack Boek 10.

Onze partners