Vlaamse boekenmarkt kromp in 2012

16/01/13 om 15:42 - Bijgewerkt om 15:42

De boekenverkoop daalde afgelopen jaar met 1,4 procent. Het is de eerste krimp sinds 2006.

Vlaamse boekenmarkt kromp in 2012

© Belga

De boekenverkoop in Vlaanderen ging er in 2012 licht op achteruit met 1,4%. Vergeleken met de crisis in vele andere sectoren valt de daling van de boekenverkoop nog mee. De daling manifesteert zich bij zo goed als alle genres. Het enige genre dat een stijging kent is de literaire fictie, waar 'Vijftig tinten grijs' alle andere titels naar de achtergrond verdringt.

Terwijl de boekenverkoop in de eerste 6 maanden van 2012 vrij fors daalde, heeft de tweede helft van het jaar dit verlies bijna volledig goed kunnen maken. Dit is voor een belangrijk deel te danken aan twee titels: de 'Vijftig tinten'-reeks van E.L. James en de 'Dagelijkse kost'-reeks van Jeroen Meus.

In Nederland was de terugloop van de boekenverkoop in 2012 dramatischer en kalfde de omzet af met iets meer dan 6 procent. Er was veel te doen rond de uitspraak van literair agent Paul Sebes die stelde dat alleen damesporno, kookboeken en voetbalgerelateerde onderwerpen nog verkochten.

De opvolger van Geert Jooris bij Boek.be zal alleszins werk maken van effectieve ondersteuning van de Vlaamse zelfstandige boekhandel zodat ook het middensegment van de boekenmarkt (tussen megasellers en winkeldochters) in de verkoop enigszins zou kunnen stand houden. In Nederland dreigt dit weggevaagd te worden zodat de commerciële inkrimping tot inhoudelijke verschraling van het boekenaanbod leidt. Benieuwd of de Vlaamse boekenmarkt deze trend zal kunnen keren in 2013.

(Bron:persbericht Boek.be) FH

Onze partners