Gentse schepen en ACOD kanten zich tegen ontruiming bezet UGent-gebouw

© Belga

De Gentse schepen Hafsa El-Bazioui (Groen) en socialistische vakbond ACOD roepen de rector van de UGent op om in dialoog te gaan met de pro-Palestijnse studenten en geen einde te maken aan de bezetting van een gebouw.  

Vrijdagochtend breidde het studentenprotest aan de UGent uit naar het rectoraat. De Gentse politie arresteerde een tiental activisten en rector Rik Van de Walle wil alle gebouwen, ook het bezette UFO-gebouw, laten ontruimen.  Maar achter die beslissing staat schepen voor studentenaangelegenheden Hafsa El-Bazioui (Groen) niet. ‘Dit is voor niemand goed. In Gent lossen we dingen op door te praten.’ Als schepen voor studentenaangelegenheden wil ze zich laten horen. Ze vindt de escalatie betreurenswaardig. ‘Dialoog werkt altijd. Wekenlang was er vreedzaam protest aan de Gentse universiteit door honderden studenten. Velen zijn bezorgd na de escalatie en de bestuurlijke arrestaties vandaag. We houden het nauwlettend in het oog’, zegt El-Bazioui. 

De rector heeft aan de juridische dienst van de universiteit gevraagd om het nodige te doen om de gebouwen te laten ontruimen. Daarvoor is een gerechtelijk bevel nodig en mogelijk bijstand van een deurwaarder. Noch de UGent, noch de Gentse politie kon vrijdag aangeven wanneer de ontruiming op het terrein zal starten. Tot nader order zijn de studenten nog aanwezig in het UFO-gebouw.

‘Acties van enkele individuen niet aangrijpen om de groep te viseren’

Ook de socialistische vakbond ACOD verzet zich tegen de plannen om het UFO-gebouw van de UGent te ontruimen. ‘Een ontruiming zorgt alleen maar voor verdere escalatie’, klinkt het bij ACOD.

‘De reactie van de rector is verregaand in vergelijking met wat er gebeurd is’, zegt Tim Joosen van socialistische vakbond ACOD. ‘Als vakbond kunnen wij ons niet bij de ontruiming neerleggen. We willen dat de actie vreedzaam voortduurt en we roepen de rector op om in dialoog te gaan met de bezetters.’

De rector had het over ‘ernstig vandalisme en grote materiële schade’. Maar ACOD heeft die materiële schade waar de rector over spreekt, niet kunnen vaststellen bij een controlebezoek. ‘We merken alleen dat de muren van het rectoraat beklad zijn met rode verf’, zegt Joosen. ‘De meerderheid van de studenten voert op een correcte manier protest. Sommigen kuisen zelf het UFO-gebouw. Wij willen niet dat de acties van enkele individuen worden aangegrepen om de volledige groep van vreedzame actievoerders te viseren.’ 

De ontruiming van het UFO-gebouw, aldus Joosen, ‘zal alleen maar leiden tot een verdere escalatie en meer geweld.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content