Steamies: 'Vijftig tinten grijs' voor tieners

25/01/13 om 10:29 - Bijgewerkt om 10:29

Vergeet de 'mommy porn'. Hier komen de 'steamies': expliciete erotische literatuur voor tieners.

Steamies: 'Vijftig tinten grijs' voor tieners

In Amerika doet een nieuwe literaire trend opgeld: het jonge broertje (of zusje) van de 'Vijftig tinten grijs'-rage schotelt tieners 'stomende' erotische literatuur ('steamies') voor die gretig aftrek vindt. In de Nederlandstalige young adult-fiction loopt het voorlopig zo'n vaart niet, aldus 'Boekblad'.

De manier waarop de juniorreeks van 'Vijftig tinten grijs' werd ontdekt, is dezelfde als die van het origineel. Wanneer iets op internet een hit wordt - en zo begon het sprookje ook voor E.L.James - kan het rekenen op een heuse boekuitgave bij gerenommeerde uitgevers.

Deze seksueel expliciete fan fiction voor jongeren maakt er ook graag een vervolgverhaal van, al dan niet in trilogievorm zo blijkt. Volgens Nederlandstalige jongerenuitgevers in 'Boekblad' houden de uitgevers hier voorlopig de boot af. Maar voor hoelang nog?

Een niet nader genoemde Nederlandse uitgever zou al een bod hebben gedaan op de rechten voor de Nederlandse vertaling van 'The coincidence of Callie and Kayden' van Jessica Sorensen, een van de eclatantste verkoopssuccessen van dit nieuwe genre in de States.

Afwachten dus welke Vlaamse of Nederlandse jeugdauteur op het idee komt om een 'steamie'-trilogie voor jongeren bij elkaar te harken. Waarschijnlijk is die al in the making trouwens.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners