Oplossing in de maak voor gedenksteen dichter Eddy Van Vliet

06/07/11 om 14:55 - Bijgewerkt om 14:55

Er is een oplossing in de maak voor het grafmonument van dichter Eddy Van Vliet in Watou. Dat heeft de Poperingse burgemeester Christof Dejaegher gezegd tijdens de persconferentie van Kunstenfestival Watou 2011.

De gedenksteen werd in april van dit jaar weggenomen door de nieuwe eigenaars van de grond waarop het stond. Dat veroorzaakte nogal wat opschudding. Het grafmonument

wordt nu aan de andere kant van de straat geplaatst.

Gwij Mandelinck, bezieler van de vroegere Poëziezomers in Watou, liet jaren geleden een memoriaal plaatsen voor zijn in 2002 overleden vriend, dichter Eddy Van Vliet. Dat gebeurde op een weiland waar Mandelinck, op uitdrukkelijke vraag van de dichter, diens as eigenhandig had uitgestrooid. Van Vliet wou dat zo, uit bewondering voor de inspanningen van Mandelinck voor de Poëziezomers.

Enkele maanden geleden echter namen de nieuwe eigenaars van het perceel het grafmonument weg omdat ze hun woning aan het verbouwen waren. Dat veroorzaakte een storm van protest. Toch was het verwijderen van het memoriaal legaal, want het kunstwerk was niet vergund.

"De weduwe en de erfgenamen gaven echter aan dat ze het op prijs zouden stellen, mocht het grafmonument in Watou kunnen blijven staan", zegt Dejaegher. "Daarom zijn we met alle betrokken partijen rond de tafel gaan zitten. We bereikten een mondeling akkoord dat we nu graag snel op papier willen zetten. Daarna zullen we een vergunning aanvragen bij de bevoegde administratie om het grafmonument een definitieve plaats te geven. We willen het graag aan de andere kant van de straat plaatsen, op amper enkele tientallen meter van de oorspronkelijke locatie." (Belga)

Lees meer over:

Onze partners