Nieuw duister incestverhaal van 23-jarige J.R.R. 'In de ban van de ring' Tolkien

14/08/15 om 10:05 - Bijgewerkt om 10:04

'The story of Kullervo', het eerste eigen verhaal dat Tolkien in 1915 als jonge student begon te schrijven, verschijnt op 27 augustus. De Nederlandse vertaling is voor de zomer van 2016.

Nieuw duister incestverhaal van 23-jarige J.R.R. 'In de ban van de ring' Tolkien

J.R.R.Tolkien blijft zijn lezers verrassen met nieuw materiaal. © GF

Sinds de filmversie van 'In de ban van de ring' staat de belangstelling voor het oeuvre van fantasy auteur J.R.R.Tolkien (1892-1973) in het zenit, bij jong én oud. 'The story of Kullervo', een eigenzinnige bewerking op basis van een Scandinavisch epos uit de 19e eeuw, is het nieuwste manuscript dat nu uit Tolkiens nalatenschap opduikt.

Incest tussen broer en zus

Tolkien schreef het verhaal over de jonge onfortuinlijke Kullervo al op 23-jarige leeftijd toen hij student was in Oxford. Tolkien, levenslang gefascineerd door Oud-Engelse en Oud-Europese verhalen tout court, ontleende daarbij zijn stof aan een verhaallijn uit het Scandinavische epos 'Kalevala' maar distilleerde daaruit een hoogst persoonlijke vertelling.

Demonische tovenaar

Het hoofdpersonage is een weeskind in de ban van donkere magie en een demonische tovenaar, zoals die meer bij Tolkien opduikt. Zijn enige trouwe metgezel is een hond. Hij slaagt erin te ontsnappen aan de klauwen van de tovenaar maar wordt als slaaf gevangen en verkocht.

Nieuw duister incestverhaal van 23-jarige J.R.R. 'In de ban van de ring' Tolkien

© GF

'Kullervo' verleidt onbewust zijn zus waarna hij uiteindelijk zelfmoord pleegt. Zeker in oude, Scandinavische saga's komt het thema van de incestueuze broer- en zusterliefde vaak voor. Thomas Mann baseerde zich destijds ook op gelijkaardig materiaal bij zijn incestnovelle 'Wälsungenblut'.

Tolkien heeft het manuscript nooit helemaal afgerond waardoor het in de archieven van de Oxfordse Bodleian Library is blijven sluimeren. Nochtans zag hij er zelf de kiem in van zijn latere fantasy-verhalen, waarin duistere machten ook steeds een belangrijke rol spelen, en zou het vooruit wijzen naar 'De Silmarillion'.

Hobbit-illustraties van Tolkien

'The story of Kullervo' verschijnt dus eerst binnen 2 weken in de oorspronkelijke Engelse versie. Voor een Nederlandse vertaling bij Meulenhoff Boekerij blijft het wachten tot volgend jaar 2016.

In oktober van dit jaar brengt Meulenhoff Boekerij al wel een nieuwe uitgave van Tolkiens beroemde 'De hobbit', met illustraties van de hand van de meester zelf.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners