Kerstmis is een gevaarlijke tijd voor Chinese dissidenten

29/12/11 om 11:22 - Bijgewerkt om 11:22

In China is weer eens een schrijver tot een lange gevangenisstraf veroordeeld. Het gaat om de 42-jarige Chen Wei, die negen jaar kreeg wegens vermeende subversieve activiteiten tegen de staat.

Chen Wei werd al in februari aangehouden. Zijn arrestatie was het begin van een Chinese anti-intellectuele arrestatiegolf die niet meer tot stilstand is gekomen. Nu is er dus ook een vonnis tegen Chen Wei uitgesproken. Een rechtbank in de provincie Sichuan heeft de schrijver tot negen jaar cel veroordeeld omdat hij de autoriteit van de staat door zijn geschriften ondermijnd zou hebben. De feiten werden door de CHRD of 'Chinese Human Rights Defenders' bekendgemaakt.

Liang Xiaojun, de advocaat die Chen Wei heeft verdedigd, deelde achteraf mee dat het proces geen drie uur duurde. De aangeklaagde heeft geen woord mogen zeggen. Chen Wei heeft alleen een paar woorden kunnen uitroepen toen hij na het aanhoren van het vonnis werd afgevoerd. Die woorden waren: 'Ik ben onschuldig, de constitutionele democratie zal overwinnen en over de dictatuur zegevieren.'

De veroordeling van Chen Wei en zijn strenge bestraffing tonen aan hoe nerveus het Chinese regime nog altijd is, aldus Wang Songlian, een lid van CHRD. Wang Songlian meent dat Peking nog altijd bang is voor het overslaan van de Arabische emancipatiebeweging - de jasmijnrevolutie - naar China. 'Alle recente maatregelen zoals de pogingen om twitter te beteugelen en tegen activisten op te treden, bewijzen hoe de autoriteiten de controle over vrijheid van meningsuiting en andere burgerlijke rechten verscherpen,' aldus het CHRD-lid.

In het vonnis worden als bewijzen voor de subversieve activiteiten van Chen Wei vier artikels aangehaald die de dissidente schrijver op buitenlandse internetsites heeft gepubliceerd. Daarin spreekt Chen Wei zich uit voor een democratisering van China en bekritiseert hij de Communistische Partij. De rechters citeerden uit die pamfletten enkele zinnen om aan te tonen welk 'publiek gevaar' Chen Wei betekent. Tot de 'gevaarlijke' zinnen behoren: 'Dit systeem moet veranderd worden' en 'voor de eenpartijdictatuur luidt de doodsklok'. De rechters nemen het Chen Wei erg kwalijk dat hij de CP als antihumanistisch omschrijft. Volgens de openbare aanklager werden de artikels van de beschuldigde via het internet wijd verspreid, waardoor ze 'een zeer slechte invloed' hadden.

Chen Wei behoorde in 1989 tot de studenten die op het Chinese plein van de Hemelse Vrede tegen de Chinese dictatuur demonstreerden. Die rebellie werd bloedig neergeslagen. In de jaren negentig werd hij twee keer opgesloten. Hij ondertekende de Charta 08, een werkstuk van de latere winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede Li Xiaobo, die twee jaar geleden op Kerstmis door een Chinese rechtbank tot elf jaar cel werd veroordeeld.

Het is stilaan de gewoonte van de Chinese autoriteiten om de rechtbanken in de kerstmisperiode vonnissen tegen critici van het regime te laten vellen. Ze hopen dat de veroordeling van dissidenten daardoor minder aandacht van de feestende westerse wereld krijgt.

Piet de Moor


Lees meer over:

Onze partners