De stad van Elsschot

26/05/10 om 21:16 - Bijgewerkt om 21:16

Vanaf dit weekend is Elsschot in Antwerpen alomtegenwoordig met een groots opgezet literair festival. Enkele hoogtepunten.

Op 31 mei 2010 is het precies vijftig jaar geleden dat Willem Elsschot is gestorven. Aanleiding genoeg voor een groots opgezet literair Elsschotfestival te Antwerpen. Absolute blikvanger is de biografische tentoonstelling Dicht bij Elsschot in het Antwerpse Letterenhuis vanaf 30 mei. Gastcurator Wieneke 't Hoen timmerde deze expo in elkaar op basis van het archief van Elsschot dat in september 2009 in het Letterenhuis belandde. Alle details over deze tentoonstelling en andere evenementen vindt u hier. Knack selecteerde enkele hoogtepunten.

Openingsfestival Tussen droom en daad (zaterdag 29 mei om 20u. in Antwerps (nieuw) Justitiepaleis met onder andere Tom Lanoye en Kees van Kooten en ook zondag vanaf 11u. met brunch en vanaf 14u. met dagfestival - Bal littéraire op 29 mei om 23u. in Petrol Club)

Muziektheater Dwaallicht van Adriaan Van Aken & Stijn Devillé met Warre Borgmans vanaf 2 juli op locatie in Sint-Andries (zie Zomer van Antwerpen)

Dwaallichtwandeling (samengesteld door Eric Rinkhout) op zondagen vanaf 4 juli om 15u., vertrek bij Letterenhuis (meer info: 03/3389530)

Gesprekken en debatten over de politieke Elsschot met Matthijs de Ridder en Jeroen Olyslaegers (op 20 juni om 14u. in het Letterenhuis), de schrijver Elsschot met Koen Rymenants, Wieneke 't Hoen, Dick Matena en Luc De Vos (op 26 september om 14u. in het Letterenhuis) en - zeer opvallend - de status van de schrijver Elsschot: terecht of onterecht? met Kris Humbeeck, Eric Rinckhout en Marc Kregting (op 21 november om 14u. in het Letterenhuis)

De verfilmde Elsschot in bibliotheek Permeke telkens om 20u. - Het dwaallicht (8 september) - Kaas (15 september) - Lijmen/Het been (22 september) - Villa des Roses (29 september)

Expo De vertalingen van Elsschot (in openbare bibliotheek Rotterdam vanaf 3 juli en in Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience Antwerpen vanaf 3 september)

Slotconcert Het oor van Elsschot (concert met de barokke lievelingsmuziek van Elsschot: van Bach tot Händel) op 31 oktober in Amuz, Kammenstraat 81 om 15u.

Ook nog wandeltochten Willem Elsschot aan zee (vanaf 5 juli om 15u. bij toerismekantoor Sint-Idesbald/Koksijde - Elsschot had een tweede verblijf in Sint-Idesbald) en Willem Elsschot in Herselt (waar Elsschot zijn pseudoniem vandaan haalde - het Helschot is een natuurgebied in Herselt - én waar hij logeerde bij zijn oom, vanaf 9 oktober bij kerk van Blauburg).

Moet er nog Elsschot zijn?

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners