Complete toneelwerk Hugo Claus wordt bewerkt voor Nederlandse radio

05/03/14 om 23:43 - Bijgewerkt om 23:43

Alle toneelstukken van Hugo Claus krijgen een hoorspelbewerking die ook op de VRT wordt uitgezonden. Dit jaar zouden in samenwerking met NT Gent al 4 toneelstukken radiofonisch onder handen worden genomen.

Complete toneelwerk Hugo Claus wordt bewerkt voor Nederlandse radio

© Belga

Bij de lancering van de vernieuwde Nederlandse radiosite woord.nl raakte bekend dat het de bedoeling was om álle toneelstukken van Hugo Claus - toch iets meer dan 30 - voor de Nederlandse radio te bewerken. Begin volgend jaar zouden op het Nederlandse Radio 1 - en op de site woord.nl - al vier hoorspelbewerkingen van Claus' theaterstukken te horen moeten zijn. Ook de VRT gaat Claus' hoorspelen dan uitzenden.

Radiofonisch jasje

Het Nederlandse Nationale Toneel en het Vlaamse NT Gent werken voor de radiobewerkingen samen. Onder leiding van de Nederlandse regisseur Peter te Nuyl zouden dit jaar door NT Gent 'Een bruid in de morgen' en 'Pas de deux' worden opgenomen terwijl aan Nederlandse kant 'Vrijdag' en 'De verzoeking' een radiofonisch jasje krijgen aangemeten.

Grote orale schwung

Het toneelwerk van Claus heeft inderdaad een grote orale schwung en zal allicht in een hoorspelversie prima tot zijn recht komen.Daarnaast kregen zes Nederlandse auteurs, onder wie Ilja Leonard Pfeijffer en Christiaan Weijts, een schrijfopdracht om een hoorspel te maken van een half uur zendtijd. Lang leve de revival dus van het literaire hoorspel!

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners