Bill Clinton werkt mee aan thriller

15/03/11 om 10:21 - Bijgewerkt om 10:21

Het heeft zo zijn nut dat je in je studententijd met Bill Clinton een kamer deelde. Misdaadschrijver Thomas Caplan kan er over meepraten.

De gewezen Amerikaanse president Bill Clinton (65) staat al jaren bekend als liefhebber van thrillers. Bovendien heeft hij wat het genre betreft ook helemaal geen slechte smaak. Op zijn leeslijstje staan of stonden onder meer Harlan Coben en Michael Connelly. Ook crime van David Baldaccci en Michael Palmer had hij vaak onder de arm. Zelf heeft hij zich nog niet aan het schrijven van een misdaadroman gewaagd. Maar het zou kunnen.

Hij heeft alvast een lovend voorwoord geschreven voor 'The Spy Who Jumped Off the Screen', een spionageroman van de Amerikaanse auteur Thomas Caplan. De thriller gaat over een filmster en voormalig geheim agent Ty Hunter die er in een race tegen de klok voor moet zorgen dat kernwapens niet in de verkeerde handen terecht komen. Het boek komt begin volgend jaar bij Viking uit, maar Clinton heeft het al kunnen lezen.

In zijn voorwoord noemt hij de roman 'stijlvol, meeslepend en een uitermate hedendaagse puzzel.' Bill Clinton schreef het voorwoord als een vriendendienst. Caplan en de vroegere president waren kamergenoten toen ze in de jaren zestig samen aan de vermaarde Georgetown University in Washington studeerden. 'Clinton kwam van Arkansas, ik van Baltimore, maar we hadden beiden een enorme bewondering voor John F. Kennedy', aldus Caplan in een interview. Hij voegt eraan toe dat ze, ook toen Clinton president was, elkaar nu en dan contacteerden. 'Clinton is iemand met heel veel empathie en hij is geweldig geïnteresseerd. Ook met andere vroegere studenten onderhield hij nog contact.'

Thomas Caplan is in Europa niet meteen de meeste bekende Amerikaanse auteur. Hij is lid van de Pen/Faulkner Stichting die elk jaar een van de meest prestigieuze prijzen voor Amerikaanse literatuur uitreikt. Laureaten waren onder meer Philip Roth, E.L. Doctorow, John Updike, Don DeLillo.

Thomas Caplan zelf is de auteur van een drietal romans. 'Parallelogram' is een ambitieuze roman over rijk en arm die elkaar in New York ontmoeten, 'Grace and Favor' heeft de financiële wereld en bankschandalen als achtergrond en gaat over een jonge Amerikaan die een rijke Britse adellijke vrouw huwt. De Amerikaanse journalist, schrijver en acteur George Plimpton noemde het 'een familiesage die deed denken aan Henry James op zijn best'. Ook toen al, de roman kwam uit in 1998, blurp van een beroemdheid voor Thomas Caplan.

Fred Braeckman

Lees meer over:

Onze partners