Amazon Publishing beleeft nare dagen

04/11/13 om 09:27 - Bijgewerkt om 09:27

Bij Amazon Publishing, de uitgeverij van Jeff Bezos' Amazon, draaien de zaken vierkant.

Amazon Publishing beleeft nare dagen

© Reuters

Dat is goed nieuws voor de boekhandelaar, die vooral in New York de strijd met de uitgeverij van de verzendreus heeft aangebonden.

Royalties

Er is nog leven na Amazon. Dat nieuws is niet voor iedereen even goed. Slecht nieuws is het voor Timothy Ferriss. Dat is een succesrijke Amerikaanse auteur van kook- en zelfhulpboeken die enige tijd geleden met veel tamtam zijn uitgever Ebury Press, een aflegger van Random House, verliet. Ferriss vond dat de verkoop van zijn boeken slabakte, hoewel zijn 'The 4-Hour Workweek' via Ebury een miljoen afnemers had gevonden en met gemak de bestsellerslijst van de 'New York Times' had gehaald. Maar dat was voor Ferriss niet genoeg en dus stapte hij over naar Amazon Publishing, die hem gouden eieren had beloofd. Amazon Publishing is de uitgeverij van Amazon, het verzendbedrijf dat het in Amerika tegen de klassieke uitgevers heeft opgenomen. Amazon Publishing belooft in zijn advertenties tot zeventig procent royalties voor zijn auteurs die bovendien hun gedrukte werk al enkele dagen na het inleveren van hun script gepubliceerd kunnen zien.

Debacle

Maar voor Timothy Ferriss was de publicatie van het kookboek 'The 4-Hour Chef' bij Amazon een debacle. Het bleef steken op 250.000 verkochte exemplaren. En geen spoor van zijn boek op de bestsellerslijst. Dat heeft natuurlijk ook te maken met het verzet van de Amerikaanse en vooral van de Newyorkse boekhandel tegen Amazon Publishing. Niet alleen een belangrijke boekhandelketen als Barnes & Noble, maar ook talloze kleine Amerikaanse boekhandels weigeren om de publicaties van Amazon Publishing te etaleren. Die afwijzing argumenteren de boekhandels met het nogal plausibele argument dat ze geen kannibalen inviteren voor de lunch. Een boze Ferriss noemt die boycot natuurlijk censuur.

Blijkbaar is de afgang van Ferriss niet het enige teken dat de uitgeversplannen van Amazon-baas Jeff Bezos (zie afbeelding) vierkant draaien. Het uitgevershuis van Amazon wordt geleid door Larry Kirshbaum, die vroeger aan het hoofd stond van Time Warner Book Group (nu Hachette), een van de grootste uitgeverijen van de Amerikaanse boekenbranche. Manager Kirshbaum werd in 2011 door Amazon ingehuurd. Hij trad daar aan met de belofte dat hij voor Amazon een prestigieus uitgevershuis uit de grond zou stampen. Meer nog: hij zou Amazon Publishing verrijken met grote, literaire romans. Daarin heeft Kirshbaum kennelijk gefaald, want nu is het nieuws uitgelekt dat hij begin volgend jaar zijn post bij Amazon verlaat.

Jeugdboeken

Er is nog meer nieuws van Amazon. Volgens de blog Shelf Awareness die het reilen en zeilen van de Amerikaanse uitgeverswereld op de voet volgt, zou Amazon Publishing zich zelfs helemaal terugtrekken uit de New Yorkse boekhandel. En wat het uitgeven betreft zou Amazon Publishing zich in de toekomst beperken tot jeugdboeken en tot de zogenaamde genreliteratuur, omdat dit soort boeken ook gemakkelijk zonder de tussenkomst van de boekhandel verspreid zouden kunnen worden.

Piet de Moor

Lees meer over:

Onze partners